Els valencians i valencianes necessiten 5,5 anys de sou íntegre per a comprar un habitatge

La mitjana estatal és se situa en els 7,5 anys, segons dades de la Societat de Taxació.

Índex d’esforç immobiliari
Índex d’esforç immobiliari / Marta Galindo (À Punt NTC)

L’índex d’esforç immobiliari, que mesura el nombre d’anys de sou íntegre que un ciutadà mitjà necessita destinar per a la compra d’un habitatge de tipus mitjà, s’ha situat en 7,5 anys en tot Espanya al tancament del quart trimestre de 2020, segons es recull en un informe de la Societat de Taxació.

Aquest indicador es calcula en l’àmbit de comunitat autònoma a partir del quocient entre el valor de mercat de l’habitatge i els ingressos mitjans bruts anuals que publica l’INE en la seua enquesta anual d’estructura salarial.

Segons aquest informe, els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana necessiten 5,5 anys de sou íntegre, un 0,1 menys que en l’exercici anterior. Les Illes Balears es col·loquen novament com l’autonomia on més anys es necessiten per a accedir a un habitatge (16,5), dues dècimes més que fa un any. En l’extrem contrari està La Rioja, on l’accés a la vivenda requereix 4,5 anys de sou íntegre, quatre dècimes menys que fa un any.

Millora la capacitat d’endeutament per a comprar habitatge

Així mateix, l’estudi també destaca l’índex d’accessibilitat, que analitza la possibilitat d’adquisició d’un habitatge de característiques estàndard a partir de la capacitat d’endeutament de la renda mitjana dels ciutadans emprats. Aquest indicador s’ha situat en 110 en l’àmbit estatal a la fi de 2020, amb una millora de cinc punts respecte al darrer any i per damunt del nivell salarial mínim per a l’adquisició d’un habitatge de tipus mitjà.

L’evolució positiva de l’índex està condicionada pel descens dels tipus en l’euríbor, així com per l’evolució dels preus de venda de l’habitatge usat, la qual cosa suposa una lleugera millora de la capacitat d’adquisició dels ciutadans.

La Comunitat Valenciana se situa en els 152 punts, 42 per damunt de la mitjana nacional. No obstant això, igual que en trimestres anteriors, aquest indicador segueix per davall dels 100 punts a les Illes Balears (50), Madrid (93) i Catalunya (95).

També et pot interessar