Els valencians esperen cinc dies de mitjana per a rebre cita presencial en l'atenció primària

Les comunitats autònomes van fixar fa quatre anys que el temps màxim d’espera havia de ser de 48 hores 

Atenció Primària demana que els pacients puguen demanar la baixa laboral en les consultes de l'especialista, entre altres
Una dona, en arxiu / À Punt NTC

El temps mitjà d’espera per a obtenir una cita presencial amb atenció primària a la Comunitat Valenciana a través del web o l’aplicació mòbil del Servei de Salut és de 5,1 dies hàbils; i de 4,5 dies si es demana una cita telefònica, segons una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors d'Espanya (OCU). Es tracta d'un termini lleugerament superior a la mitjana nacional (de 4,9 dies), però molt superior a les 48 hores d'espera màxima que les comunitats autònomes van fixar fa quatre anys en el Marc Estratègic per a l'Atenció Primària.

L’OCU va enquestar a 2.261 persones entre el 15 de març i el 2 d’abril i va concloure que només el 28% de les cites en el nostre territori compleix actualment aquest compromís. Aquesta xifra revela “les dificultats dels espanyols per a accedir al servei més bàsic de la sanitat pública”, segons l’organisme, que ha obert la campanya “Més qualitat, menys esperes” per a exigir una cita en menys de 48 hores i una atenció per pacient de, mínim, deu minuts.

Considerant que els centres de salut d’atenció primària només atenen a la ciutadania els dies hàbils i generalment ofereixen una cita presencial, com a mínim, l’endemà d’haver-la sol·licitat, l’OCU assenyala que les comunitats autònomes amb major temps d'espera són Catalunya i Madrid, amb 6,9 i 5,7 dies, respectivament. Per contra, l'espera mitjana a la Regió de Múrcia és de 2,9 dies; i a Castella i Lleó, de 3 dies.

Per part seua, les cites per a una consulta telefònica reuneixen terminis en general molt similars. En el cas de les esperes per a una consulta d'infermeria, en la Comunitat Valenciana és de dos dies, molt similar a la mitjana nacional (2,2 dies), excepte a Catalunya on són 3,9 dies de mitjana.

També et pot interessar

stats