La valenciana Kubalita, primera portera de la història de la selecció espanyola

Carmen Arce, considerada una de les pioneres del futbol femení a Espanya, va disputar el primer partit oficiós de la selecció el 1971

WhatsApp Image 2023 08 16 at 10.44.27
Carmen Arce, 'Kubalita', és una de les pioneres del futbol femení a Espanya. Va ser la primera portera de la història de la selecció el 1971 / À Punt

Els èxits de la selecció espanyola de futbol femení, que disputarà la final del Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda, no s'entendrien sense la valentia d'un grup de joves que fa més de cinquanta anys van desafiar les normes no escrites d'un país que vivia els últims anys de la dictadura. El febrer del 1971 va tindre lloc el primer partit de la selecció femenina espanyola, germen de l'actual, encara que no es va considerar oficial. I una de les integrants d'aquell equip històric era una valenciana, Carmen Arce.

Carmen Arce, més coneguda com a Kubalita ho té clar: “Les jugadores d’Espanya es mereixen ser campiones del món”. La valenciana, que va ser la primera portera de la història de la selecció el 1971, analitza passat, present i futur del futbol femení en una entrevista en el programa Línia de fons, dirigit per Gustavo Clemente. Aquesta dona pionera del futbol femení a Espanya també ha participat com a comentarista d'excepció en el partit Espanya-Suècia de les semifinals del Mundial que la ràdio d’À Punt ha retransmés en directe en el programa Des de la banda.

Una selecció no reconeguda oficialment

Filla de soci valencianista i germana de porter, Carmen ha viscut l’amor pel futbol des que va nàixer.  Un 21 de febrer del 1971 a la Condomina i contra Portugal, la valenciana de només quinze anys va defendre la porteria espanyola en el primer partit internacional de la selecció espanyola. Però aleshores les coses eren molt diferents. Aquella selecció no es va reconéixer oficialment i va acabar desapareixent per falta de suports. Va disputar dos partits amb la selecció i va jugar amb dos equips, el Racing de València (després Marcol), i l'Hèrcules. Però es va haver de retirar als dènou anys per una lesió al genoll.

Amb la modèstia dels grans, Carmen recorda els seus inicis en el món del futbol, sense considerar que s'estava fent història: "No sentíem que érem pioneres, ni valentes. Simplement el futbol era la nostra passió". Experta a parar penals, rememora amb nostàlgia i entre rialles la seua fama com a "manaora" dins del terreny de joc. Una dona pionera a posar-se els guants davant de la porteria de la selecció espanyola, que sense ser-ne conscient, ha contribuït amb el seu llegat al fet que l'equip femení estiga hui jugant les semifinals del Mundial.

"No sentíem que érem pioneres, ni valentes. Simplement el futbol era la nostra passió” Carmen Arce - Pionera del futbol femení a Espanya

La valoració de Kubalita de l'estat actual del futbol femení

Sobre el moment perquè passa el futbol femení actual, Carmen ha repassat els èxits i els entrebancs i assegura que "creix a una velocitat tipus AVE". Reivindica el suport de les institucions, que segons ella, "moltes vegades no creixen a la mateixa velocitat" i considera que "queda molta faena a fer en l'àmbit de les federacions per a dignificar i atorgar al futbol femení el reconeixement que s'està guanyant".

“El futbol femení creix a una velocitat tipus 'AVE'; les institucions s’hi han d’adaptar” Carmen Arce
Va disputar dos partits amb la Selecció i va jugar amb dos equips, el Racing de València (després Marcol), i l'Hèrcules.
Va disputar dos partits amb la Selecció i va jugar amb dos equips, el Racing de València (després Marcol), i l'Hèrcules. / À Punt

Per a Kubalita no hi ha cap dubte que “Espanya té un gran equip i les jugadores es mereixen ser campiones del món”. Elogia amb admiració la tècnica i el valor de les jugadores, de qui diu que "són molt potents tècnicament i tenen moltíssima qualitat". Però sobretot destaca el treball en equip, l'efervescència amb què vibren pel futbol i el sentiment de grup que les uneix. Carmen mira amb orgull les noves deixebles i aquesta nova generació que sense dubte, ara té l'oportunitat de fer realitat el somni d'una etapa futbolística truncada per motius aliens a l'esport, com la seua.

Escolta l'entrevista completa a Carmen Arce en 'Línia de fons'

També et pot interessar

stats