València serà la capital mundial dels museus el 2023

El Consell Internacional de Museus ha anunciat a Pequín que el seu pròxim congrés mundial ICOM-CC se celebrarà al Cap i Casal al setembre de 2023 i espera reunir més de 1.000 assistents de més de 50 països

Salvador Muñoz (UPV), coordinador de la candidatura de València como sede del ICOM-CC 2023
Salvador Muñoz (UPV), coordinador de la candidatura de València com a seu de l'ICOM-CC 2023 / UPV
22 de maig 2021 - 12:17

El Consell Internacional de Museus, a través del seu Comité per a la Conservació, ha anunciat a Pequín que el seu pròxim congrés mundial ICOM-CC se celebrarà a València el setembre de 2023. D'aquesta manera València serà la capital mundial dels museus el 2023. La notícia arriba a pocs dies que la comunitat internacional haja celebrat el Dia Internacional dels Museus, el 18 d’abril.

El ICOM-CC és l'esdeveniment més important en el camp del patrimoni cultural en l'àmbit internacional i se celebra cada tres anys, segons ha informat en un comunicat la Universitat Politècnica de València (UPV), que ha coordinat al costat de la Generalitat i l'Ajuntament de València la candidatura per a celebrar aquesta rellevant cita a la capital valenciana.

El perquè de l'èxit de la candidatura valenciana

El coordinador d'aquesta candidatura és el catedràtic Salvador Muñoz Viñas, responsable del Grup de Restauració del Paper de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV. Segons Muñoz Viñas, "l'atractiu de les seus valencianes i de la ciutat en conjunt, així com la nostra trajectòria en el camp de la conservació del patrimoni cultural, han estat sens dubte un dels principals motius per a l'èxit de la candidatura valenciana".

La candidatura de València ha tingut la col·laboració de la Generalitat Valenciana, a través de la Secretaria Autonòmica de Cultura, i l'Ajuntament de la ciutat, mitjançant la Fundació Visit València. I ha sumat el suport de nombrosos museus i centres culturals, com el Museu del Prado o el Reina Sofia, entre altres. La secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat, Raquel Tamarit, ha destacat que "des del primer moment la Conselleria dirigida per Vicent Marzà va donar suport a la candidatura".

Segons Tamarit, a la ciutat hi ha espais museístics d'enorme qualitat, entre els quals hi ha símbols com l'IVAM, el Centre del Carme o el Museu de Belles Arts, públics, "però també molts altres amb els quals ens complementem, gestionats per institucions públiques o privades". Les Arts serà una de les seus que acollirà el congrés. Per la seua banda, Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València, ha assenyalat que "estem realment emocionats amb la notícia. Ja hem demostrat que València és una ciutat més que preparada per a albergar aquest tipus de congressos".

Un moment de la presentació virtual a Pequín de la candidatura
Un moment de la presentació virtual a Pequín de la candidatura / UPV

Professionals de museus de tot el món

En aquesta trobada es reuneixen professionals de museus de tot el món per a debatre les qüestions més importants sobre el present i el futur del patrimoni. En l'última edició es van donar cita uns 1.000 assistents de més de 50 països dels cinc continents, xifres que s'esperen superar en l’edició de València. Durant una setmana i amb el lema "Cap a un passat sostenible", València es convertirà en la capital mundial del patrimoni cultural.

També et pot interessar

stats