València, segona ciutat amb l'aire més contaminat a Espanya

Un estudi de la Fundació Aquae confirma la relació entre la contaminació urbana i el risc de mortalitat.

València supera els límits de les partícules PM10 i PM2.5
València supera els límits de les partícules PM10 i PM2.5 / Europa Press

Barcelona, València i Sevilla són les ciutats amb l'aire més contaminat a Espanya, ja que superen el límit establit per l'Organització Mundial de la Salut de 10 micrograms/m³ de concentració anual per a partícules en suspensió en l'aire, segons l'anàlisi realitzada per la Fundació Aquae.

Les dades s'extrauen d'una investigació publicada per l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres i la Universitat de Fudan (Xina), basada en l'anàlisi de 652 ciutats de 24 països, incloses 45 espanyoles, en el període de 1986-2015.

L'estudi, en què també ha participat personal investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), confirma la relació entre la contaminació urbana i el risc de mortalitat. La llista de ciutats espanyoles amb l'aire més contaminat la completen, per orde descendent, Albacete, Toledo, Valladolid, Bilbao, Osca, Madrid, Oviedo, Palma i Sant Sebastià.

Pel que fa als països amb més contaminació atmosfèrica del món, aquests són Bangladesh, el Pakistan, l'Índia, l'Afganistan i Bahrain. El 64% de les 3.000 ciutats analitzades va excedir les pautes de l'OMS per a partícules PM2,5.

Precisament, el dissabte passat, la Delegació de Qualitat de l'Aire va activar un protocol de mesures per als episodis d'alta contaminació per PM10, després que en les últimes jornades se superara la mitjana diària de 50 micrograms/metre³ de PM10 en les estacions de Molí del Sol i de la pista de Silla a València.

També et pot interessar

stats