València s’ofereix a acollir l’Open Arms

Es una proposta conjunta de l'Ajuntament i la Generalitat per a acollir les 121 persones rescatades pel vaixell.

VÍDEO | València s’ofereix a acollir l’Open Arms

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que ofereix la ciutat per a acollir el vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms perquè València és “una ciutat d’acolliment, oberta i amb un deure ètic i humà amb les persones que arrisquen la vida fugint del terror, la guerra o la misèria”. Es una proposta conjunta de l'Ajuntament i la Generalitat. Mentrestant, el grup socialista de l'Ajuntament d'Alacant ha anunciat també que demanarà a la coporació que oferisca el port d'Alacant per acollir l'Open Arms.

El vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms va rescatar dijous 55 persones que anaven a bord d’una pastera que s’afonava al Mediterrani i busca un “port segur” on desembarcar-les. L’endemà, durant la matinada d’aquest divendres, va rescatar 69 persones més “amb signes inequívocs de violència” que han patit a Líbia. Entre elles, dues dones embarassades que ha evacuat la Guàrdia Costanera italiana aquest dissabte.

En aquest context, l’alcalde de València ha anunciat que sol·licitarà al govern espanyol que òbriga el port de la ciutat a aquest vaixell amb 121 migrants. La petició la formularà junt amb la Generalitat. “Volem continuar el camí que començàrem amb l’Aquarius”, ha indicat Joan Ribó, abans d’afirmar: “València i els valencians volem estar al costat dels valors de solidaritat, de benestar i de llibertat que Europa sempre ha representat”.

L’alcalde de València ha mostrat “confiança que el govern no dubtarà a posicionar-se en la mateixa línia” que el govern municipal i autonòmic. “Les vides d’aquestes persones no poden esperar més”, ha dit Joan Ribó.

L'Open Arms tardaria quatre dies i mig a arribar a València

En cas que finalment autoritzaren l’Open Arms a vindre cap ací, tardaria quatre dies i mig a arribar-hi. A pesar de ser un viatge massa llarg, l’organització de l’Open Arms estima que aconseguiria combustible i provisions per a fer el viatge.

L’Open Arms feia temps que no participava en operacions de rescat de migrants, per no tindre l'autorització del govern espanyol. Aquesta setmana el vaixell ha tingut permís per a dirigir-se al Mediterrani central, amb la possibilitat de prestar ajuda humanitària, però sense poder rescatar persones.

Amb tot, dijous i divendres l’Open Arms es va trobar amb dos embarcacions precàries, i va rescatar els ocupants: 124 persones. Ara ja fa tres dies que el barco està en aigües internacionals, prop del port italià de Lampedusa. També té a l'abast el port maltés de La Valletta, però cap dels dos ports no els deixen anar-hi. A més, Itàlia ha amenaçat amb sancions si el vaixell atraca als seus ports.

Aquest matí han evacuat a Lampedusa dos dones embarassades que hi viatjaven: a una l’ha acompanyada la germana per pal·liar la seua situació personal.

També et pot interessar

stats