València rep 53 menors ucraïnesos que passaran Nadal en famílies d'acollida

Els xiquets i les xiquetes, de 6 a 14 anys, provenen de zones de conflicte i estaran escolaritzats durant el mes i mig d'estada

Bessos i abraçades en l'arribada dels xiquets ucraïnesos que passaran Nadal amb a la Comunitat Valenciana
Besos i abraçades en l'arribada dels xiquets ucraïnesos que passaran Nadal a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Han sigut tres dies i mig de viatge en autobús, però ja estan ací. 53 menors ucraïnesos, de sis a catorze anys, han arribat a Bétera (Camp de Túria) per a passar Nadal amb famílies d'acollida. Durant mes i mig, fins a l'onze de gener, faran un parèntesi d'una guerra que suma deu mesos i coneixen de ben prop. La majoria, 34, provenen de Txernòbil, escenari habitual de combats. Altres venen d'Ivànkiv, a la regió de Kíiv, on han passat un mes en refugis, quan soldats txetxens i russos intentaven prendre la ciutat. I una tercera part són Khàrkiv, una de les grans ciutats bombardejades intermitentment per l'artilleria russa.

"Els pares estan superagraïts. Allí a penes tenen electricitat ni gas, i estan en condicions molt dures", ha explicat a À Punt el vicepresident de Junts per la Vida, Jesús Rodríguez, que ha gestionat el procés d'acolliment. Ens ha destacat que a diferència d'altres visites, durant l'estada se'ls escolaritzarà, ja que des que començà la invasió russa molts no van a l'escola.

Entre els menors hi ha Alona, de deu anys, que diu que li agradarà veure les llums de Nadal a València i anar al circ; el de la germana, Nàstia, de dotze, que agraeix poder passar un bon temps lluny del fred i la guerra; o el d'Artem, que ja va vindre a l'estiu i s'ha mostrat molt "content de passar Nadal amb la família de Castelló". Jorge, el seu pare adoptiu, celebra poder donar-li "una mica d'oxigen".

Les famílies d'acolliment valencianes esperaven amb il·lusió l'arribada de l'autobús després de més de les tres jornades de viatge des d'Ucraïna. La majoria ja saben el que és atendre un xiquet ucraïnés, però n'hi ha algunes que s'estrenen aquest Nadal, com la de Noèlia, qui assegura que amb les primeres imatges de la guerra se li va "partir l'ànima" i va sentir "la responsabilitat de poder contribuir d'aquesta manera".

El pròxim dia 23, a Vinalesa els menuts d'Ucraïna es trobaran amb trenta menors més procedents del Benín (Àfrica) i que també arriben a la Comunitat Valenciana de la mà d'aquesta ONG.

Estufes i tauletes per a Ucraïna

Junts per la Vida continua portant ajuda humanitària a llogarets i pobles d'Ucraïna, especialment roba, mantes, aliments, medicines i generadors elèctrics per a Irpín, tot procedent de donacions i aportacions econòmiques.

En els pròxims dies portarà 200 estufes i grups electrògens –aquests últims donats– per la secció d'UGT de Ford Almussafes perquè famílies de Khàrkiv, Irpín i Ivànkiv puguen combatre els talls elèctrics i les temperatures sota zero de la tardor i l'hivern ucraïnés. També s'està arreplegant tauletes per a les classes en línia d'alumnes d'Ivànkiv, que no poden anar de manera presencial a les escoles pel risc de bombardejos.

També et pot interessar

stats