València reivindica el Dia dels Drets de la Infància i l’Adolescència

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb l’ajuntament de la ciutat i diverses entitats, ha organitzat una jornada lúdica als jardins de Vivers per a donar visibilitat als drets dels més menuts

Xiquets i xiquetes gaudeixen de les activitats del Dia Universal de la Infància / À Punt NTC

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha commemorat, aquest matí de dissabte, el Dia Universal de la Infància, que cau el diumenge 20 de novembre. Es fa amb un programa d'activitats que desenvolupa en col·laboració amb diverses entitats i l’Ajuntament de València per a donar visibilitat a la defensa dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents.

És una jornada lúdica perquè els més xicotets i les famílies puguen conéixer els drets de què són titulars, a través de jocs i activitats. També, però, és un dia de reivindicació en el qual entitats i associacions han volgut posar nom als problemes en què els menuts es troben dia a dia. A pesar de no ser el més visible, un és la pobresa infantil. L'educació infantil valenciana no arriba a la mitjana espanyola i augmenta la bretxa digital. Entre els més preocupants es troba la salut mental, que s'ha agreujat en xiquets i xiquetes per la pandèmia.

Tallers i activitats per als més menuts

L'ambientació d'aquesta jornada està inspirada en la temàtica del joc de taula sobre drets d'infància i adolescència Emmudiks Attack, de manera que cadascun dels participants representarà un heroi o una heroïna que haurà de véncer els monstres que volen atacar els drets que arreplega la llei d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana. Per a això, a l’arribada els lliuraran un carnet amb superpoders, amb el qual podran recórrer l'espai i recuperar drets a través dels tallers, jocs i activitats.

La Colla en Ruta d'À Punt

L’obertura de portes serà a les 10:30 hores del matí, a la qual seguiran l’inici dels tallers i les activitats. En aquesta jornada també hi haurà La Colla en Ruta d'À Punt i les actuacions de diversos artistes, com Dani Miquel i la banda de Les Feretes, que tocaran a les 11:00 hores, i Tin Robots amb el concert Play Beatles for kids, que es podrà veure a partir de les 12:30 hores.

A l’equador de la celebració, vora les 12:00 hores, el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana llegirà el manifest i hi intervindran diverses autoritats.

Així mateix, hi haurà pantalles de projecció, estands de les entitats organitzadores i col·laboradores, lliurament de records i marxandatge i repartiment d'aigua i fruita. A més, les activitats comptaran amb monitors per a acompanyar els menors.

Finalment, a les 14:00 hores es donaran per acabats els tallers i les activitats, i mitja hora després es tancarà l’acte.

Durant el mes de novembre també es duran a terme altres activitats per a commemorar la data, com concerts, projeccions, xarrades, conferències i activitats. Tota la informació sobre aquestes activitats pot consultar-se en la web de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Promoció anual de la Generalitat

La llei de la Generalitat de drets i garanties de la infància i l'adolescència inclou en l'articulat la promoció de la celebració anual del Dia Universal de la Infància el 20 de novembre, que commemora el dia en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 1959 la Declaració dels Drets del Xiquet, i el 1989 la Convenció sobre Drets del Xiquet.

Amb aquest últim tractat internacional, ratificat per quasi la totalitat de països del món, els xiquets, xiquetes i adolescents són reconeguts com a subjectes de ple dret i com a ciutadans actius, amb dret a les mateixes llibertats que les persones adultes, segons explica l'administració valenciana.

També et pot interessar

stats