València farà una “neteja total” del col·lector nord per a millorar la canalització quan hi haja fortes pluges

Millorarà sensiblement el sistema de sanejament per a evitar possibles col·lapses i abocaments d'aigües pluvials contaminades en el tram final de l'antic llit del Túria

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Català, durant la signatura de l'acord
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, durant la firma de l'acord / Ajuntament de València

Els treballs de “neteja total” de 7.300 tones de sediments i residus com a tovalloletes de la part final del tram III del col·lector nord de València s'iniciaran a principis del 2026, amb una inversió de 4,46 milions d'euros i una duració prevista de 63 setmanes, per a millorar el sistema de canalització davant d'episodis de fortes pluges a la ciutat.

Així consta en l'acord signat este dilluns per l'Ajuntament, la Generalitat i l'empresa pública de sanejament d’aigua Epsar per a escometre els treballs, amb un 90% de fons autonòmics i un 10% municipals. Amb un termini de vigència de quatre anys, el conveni inclou tant el finançament de la neteja com dels treballs necessaris d'obra civil auxiliars en dues canonades del col·lector.

L'acte de signatura de l'acord ha comptat amb l'alcaldessa de València, M. José Catalá; el president de la Generalitat, Carlos Mazón; el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, i el gerent d’Epsar, José Aparicio.

Este projecte, al llarg d'un quilòmetre i mig de longitud del col·lector (entre els pK 1+043 i pK 2+528), servirà per a millorar sensiblement el sistema de sanejament del col·lector i per a evitar així possibles col·lapses. També es pretén que no hi haja abocaments d'aigües pluvials contaminades en el tram final de l'antic llit del Túria.

Des del 2017 es duen a terme treballs en el col·lector nord, el de cabal més gran de la ciutat, que dona servici a la majoria del nucli urbà i a tota la façana marítima. Es va embossar en el tram final per l'acumulació de llots i sediments juntament amb residus com a tovalloletes higièniques, al llarg de diversos quilòmetres fins a la depuradora de Pinedo.

El problema actual es deu a la falta de pendent de les conduccions, que afavorix la sedimentació dels sòlids de les aigües residuals, i a l'acumulació de sediments en els últims anys. “No és només un problema de les tovalloletes”, ha remarcat el tècnic d’Epsar Ignacio García. En conseqüència, el col·lector només pot transportar l'aigua residual i quan plou no és capaç de derivar-la a la depuradora.

Ara s'escometrà la “neteja total” de dos canonades del col·lector, per a la qual cosa és necessari habilitar accessos en deu punts. En cadascun d'aquests punts s'establiran punts d'arrossegament per a traure els sediments.

Catalá lamenta la manca d’una actuació integral

En la seua intervenció, Catalá ha destacat la importància d'actuar en esta “artèria per al bon funcionament del sistema de sanejament de València”, que segons ella era una actuació pendent per a l'anterior corporació municipal perquè hi havia informes sobre este tema "des de fa quatre anys" i "no es va fer cap pas perquè faltava voluntat", si bé es van dur a terme "solucions puntuals" des del 2017.

A més, Catalá s'ha queixat de la falta de col·laboració del govern per a la neteja de les platges del sud i del nou llit del Túria després de la dana, mentre ha agraït la col·laboració del Consell. "Continue sent una alcaldessa que demana ajuda i a la qual no li'n donen", ha lamentat.

Mazón: “Evitem desastres per a molts anys”

Per part seua, Mazón ha advertit que la situació actual del col·lector pot generar olors, vapors i comportar un "risc d'epidèmies", a més d'agreujar-se quan plou de manera torrencial. "Amb estes obres, evitem desastres per a molts anys", ha asseverat.

El cap del Consell ha coincidit que el col·lector nord és "un punt estratègic per a la salubritat de les persones", per la qual cosa considera que era una "obligació" iniciar esta actuació que, segons ell, no s'ha dut a terme en els últims anys per la "falta d'entesa" entre l'Ajuntament i la Generalitat durant la passada legislatura. "Una completa irresponsabilitat", ha criticat.

També el conseller Martínez Mus ha fet valdre la importància de l'actuació, amb l'objectiu d'"aprofitar cada gota d'aigua i de ser més eficients i sostenibles cada dia", cosa que ha lligat amb l'impost que paguen els ciutadans pel cànon de sanejament.

També et pot interessar

stats