València i Castelló, entre les ciutats europees amb més nivell de cocaïna en aigües residuals

Espanya registra un consum estable de cànnabis i cocaïna en els últims anys, però segueix en quart lloc en la UE.

Castelló i València, dos de les ciutats espanyoles amb majors nivells de cocaïna en aigües residuals.
Castelló i València, dos de les ciutats espanyoles amb majors nivells de cocaïna en aigües residuals.

Castelló i València són dos de les ciutats espanyoles amb majors nivells de cocaïna en aigües residuals. Barcelona i Santiago de Compostel·la les acompanyen en este rànquing europeu, l'últim informe anual de l'Observatori Europeu de les Drogues 2015-2017 presentat aquest dijous a Brussel·les.

L'anàlisi constata un augment dels residus de cocaïna en 26 de les 31 ciutats analitzades a Europa. Les traces més elevades es van registrar a Espanya, Bèlgica, Països Baixos i el Regne Unit.

Espanya ocupa el quart lloc en el rànquing de popularitat de cànnabis i cocaïna, ja que el 17,1% dels joves espanyols d'entre 15 i 34 anys va consumir cànnabis l'últim any –només per darrere de França, Itàlia i República Txeca–, mentre que el 3% de joves d'eixa franja d'edat va consumir cocaïna, uns nivells que se situen únicament per darrere del Regne Unit, Dinamarca i Països Baixos.

Per contra, el consum d'MDMA (més conegut com a èxtasi) i amfetamines a Espanya segueix sent inferior al de la mitjana europea: l'1,3 dels joves espanyols va consumir MDMA en l'últim any –Holanda se situa al capdavant, amb un 7,4%, seguida d'Irlanda i República Txeca amb consums superiors al 4%– i l'1% va consumir amfetamines, una xifra diferent del 3,6% de Països Baixos i del 2% a Estònia, Finlàndia i Croàcia.

Barcelona encapçala el consum de cocaïna sobre la base de presència d'aquesta substància en aigües residuals, seguida de Zuric, Bristol i Àmsterdam i encara que a Espanya i ha registrat un augment dels nivells de MDMA, amfetamines i metamfetamines entre 2011 i 2017.

En el conjunt de la UE, la cocaïna és la droga estimulant il·legal més consumida, segons l'estudi de l'Observatori Europeu de les Drogues, que apunta al fet que 2,3 milions d'europeus d'entre 15 i 34 anys han consumit aquesta substància en l'últim any.

També et pot interessar

stats