València ja té les candidates a fallera major i fallera major infantil del 2023

La Font de Sant Lluís ha acollit l’acte d’elecció de les 26 aspirants, que À Punt ha retransmés en directe

Candidates a Falleres Majors de València 2023
Candidates a Falleres Majors de València 2023 / Junta Central Fallera

Aquest divendres a la nit en el món faller ha sonat el primer toc de les Falles del 2023, amb l’elecció de les 26 dones i xiquetes que formaran la cort d’honor, i de les quals eixiran la fallera major i la fallera major infantil de l'any que ve.

Aquestes han sigut les tretze escollides per a optar al títol de fallera major:

  • Laura Valero García (Molinell-Alboraia)
  • Diana Parra Montaña (Santa Genoveva Torres-Arquitecte Tolsà)
  • Laura Mengo Hernández (Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana)
  • Belén García García (Pius XI-Fontanars)
  • Cristina Madrero Soria (Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal)
  • Ana Isabel Martín Oliver (Reina-Vicent Guillot)
  • Gloria Chaves Montagud (Avinguda de França-Alfred Toran i Olmos)
  • Marta Durá Cerdá (Illes Canàries-Dama d'Elx)
  • Ana María Arce Chovares (Barri Beteró)
  • Ana María Fernández Coronel (Maties Perelló-Lluís de Santàngel)
  • Mar Vercher Ferrer (Isabel la Catòlica-Ciril Amorós)
  • Carmen Marín Peiró (Borrull-Socors)
  • Carolina Urgel Martínez (Ciutat de l'Artista Faller)

I aquestes són les tretze que opten al títol de fallera major infantil:

  • Paula Nieto Medina (Azcárraga-Ferran el Catòlic)
  • Vera Pérez Corachan (Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana)
  • Daniela Font Igual (Progrés-Teatre de la Marina)
  • Sofía Galve Pocoví (Nador-Miraculosa)
  • Paula Abel Martínez (Carrera de Malilla-Illa Cabrera)
  • Carla Tomás Sánchez (Glòria-Felicitat-El Tremolar)
  • María Elena Blanquer Muñoz (Ribera-Convent de Santa Clara)
  • Beatriz Simón Molina (Indústria-Sants Just i Pastor)
  • Olympia García García (Pi i Margall-Arturo Cervellera)
  • Lara Vizcaíno Moreno (Plaça del Pilar)
  • María Requeni Gómez (Maties Perelló-Lluís de Santàngel)
  • Daniela Segura Mora (Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal)
  • Daniela Tirado Romero (Pare Santonja-Cardenal Benlloch)

Una gala plena d’emocions

L'acte ha començat a les 21:30 hores al pavelló de la Font de Sant Lluís de la ciutat de València, seu tradicional dels actes fallers des del 2008. El recinte ha pogut recuperar l’aforament complet després de la normalització de la situació sanitària, ja que l’any passat, només van poder-se ocupar el 50% de les localitats a causa de les mesures sanitàries vigents per a fer front a la covid-19, i que la Junta Central Fallera va complir de manera escrupolosa.

Els encarregats de conduir la celebració han sigut l'actor Rafa Martí i la fallera major infantil de l'any 2012, Rocío Pascual, mentre que els grups valencians El Diluvi, Bombai, Pupil·les i Zzoilo han posat música a l'acte.

El Diluvi, durant l'actuació en l'acte d'elecció de les corts d'honor de les Falles 2023
El Diluvi, durant l'actuació en l'acte d'elecció de les corts d'honor de les Falles 2023 / JCF

Per l’escenari de la Font de Sant Lluís han desfilat les 73 candidates infantils i les altres 73 aspirants a fallera major, que han fet el recorregut amb decisió i nervis, i sempre acompanyades per l’aplaudiment de familiars, amistats i membres de les agrupacions falleres. La banda de l’Alcoià El Diluvi ha encetat la celebració amb el seu tema Alegria, en una clara referència al sentiment que viu la comunitat fallera en poder recuperar la normalitat i viure la festa com s'ha fet sempre.

El comiat del regnat de les Falles 2022

A la catifa rosa que feia d'escenari han pujat Carmen Martín i Nerea López, la fallera major i la fallera major infantil de les Falles 2022, acompanyades per les seues corts d'honor. Les dues màximes representants de la festa fallera han acomiadat el seu regnat amb un emotiu discurs, en el qual no han faltat les llàgrimes.

Ara fa un any estàvem en un pavelló on les mascaretes cobrien els nostres rostres, un pavelló on hui lluïm el millor dels nostres somriures Carmen Martín, fallera major de València 2022

Les dues falleres majors han agraït especialment la tasca de Carlos Galiana i tot el seu equip al capdavant de la Junta Central Fallera, i, a més, han volgut bastir ponts amb altres ciutats valencianes que també celebren les Falles i amb altres grans festes de ciutats com Alacant, Castelló, Múrcia i Burgos.

Carmen i Nerea també han destacat la importància de les respectives corts d'honor, just abans de dedicar-se unes paraules en què han volgut agrair-se mútuament l'últim any viscut braç a braç al capdavant de la festa.

El discurs ha finalitzat amb una proclama conjunta de les dues falleres majors, visiblement emocionades: "Gràcies, València, i per sempre!"

L’elecció de les 26 candidates

Després del descans ha arribat el moment de mirar cap al futur i conéixer les aspirants de les Falles 2023. Aquesta segona part ha tingut les actuacions de Zzoilo, Bombai i Pupil·les; els dos primers han interpretat els èxits Mon Amour i Solo si es contigo, mentre que el grup format a Benimaclet ha fet vibrar el pavelló amb la cançó Que no s’acabe mai, que dona nom al lema de l’acte.

Abans de la lectura de les deliberacions, les quasi 150 candidates han desfilat davant els milers d'assistents, que han aplaudit i animat sense descans. Passades les 12 de la nit han pujat a l'escenari el notari i la secretària general de la Junta Central Fallera per a donar pas al moment més esperat de la nit, en el qual s'ha revelat el nom de les 26 dones i xiquetes que formaran part de la cort d'honor 2023.

Les candidates seleccionades no han pogut evitar emocionar-se durant el tram final de l'acte
Les candidates seleccionades no han pogut evitar emocionar-se durant el tram final de l'acte / À Punt

El pas següent serà l'anunci de quines són les elegides com a falleres majors de València de 2023. Però per a això haurem d'esperar fins al dimarts 18 d’octubre, quan tindrà lloc la telefonada de l’alcalde Joan Ribó des de l’hemicicle de l’Ajuntament de València. L’endemà, dimecres 19 d’octubre, serà la proclamació de les dues escollides com a fallera major i fallera major infantil de València de les Falles 2023.

Amb la cobertura d’À Punt

Les càmeres d'À Punt han sigut testimonis de l’elecció, en una retransmissió que s’ha pogut seguir tant en la televisió com en el web.

El narrador de l’acte ha sigut el presentador de Bona vesprada, Ferran Cano, que ha estat acompanyat de la periodista i delegada de Patrimoni de Junta Central Fallera, Pepa Gómez. També ha participat com a comentarista convidada Laura Brisa, component de la Cort d'Honor 2014 i jurat en l'elecció de Marina Civera, fallera major de València 2019. En darrer lloc, la reportera Ampa Caballero ha estat a peu de pista per a recollir l'ambient i les primeres impressions de les afortunades.

També et pot interessar

stats