València activa el protocol de contaminació per la intrusió de partícules saharianes a l'atmosfera

El nivell activat suposa l'aplicació de mesures informatives a la població, especialment dirigides a aquelles persones que pateixen problemes respiratoris

Imatge del cel de la ciutat de València
Imatge del cel de la ciutat de València / Europa Press

L'Ajuntament de València ha activat el protocol de contaminació davant la situació de calma atmosfèrica que impedeix la dispersió de les partícules en suspensió. Tal com ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, la Delegació de Qualitat Acústica i de l'Aire ha posat en marxa les pautes previstes en el protocol, davant la presència d'intrusions de partícules d'origen saharià a l'atmosfera.

El nivell activat suposa l'aplicació de mesures informatives a la població, especialment dirigides a aquelles persones que pateixen problemes respiratoris, segons ha informat el consistori en un comunicat.

"Es tracta d'una contaminació importada; és a dir, que no és conseqüència de la producció de diòxid de nitrogen ni per partícules PM10, sinó per vents procedents del Sàhara, que eleven el nivell de contaminació per partícules", ha detallat.

Per això, Ribó ha recordat a les persones que pateixen problemes de caràcter respiratori "que vigilen i tracten de no eixir de casa en la mesura que siga possible, fins que l'episodi cesse".

La Delegació de Qualitat Acústica i de l'Aire ha activat aquest dimecres el protocol de mesures a adoptar durant els episodis d'alta contaminació per PM10 de l'Ajuntament, després de conéixer les dades de l'informe tècnic d'aquest mateix dimecres, que indica que l'última mitjana diària en els mesuraments supera els 50 ug/m³ de PM10 en les estacions de França, l'Olivereta, Patraix i Doctor Lluch.

Aquestes dades impliquen comporta l'activació del nivell d'Episodi Tipus 1, que suposa la difusió d'una sèrie de mesures informatives per a la població de la ciutat. Les últimes dades registrades mostren una dada corregida de 62, 56, 57 i 51 ug/m³, respectivament, en les estacions esmentades. Quant als registres de diòxid de nitrogen, no s'ha produït cap superació dels nivells delimitats.

Segons s'assenyala en l'informe, les causes d'aquest increment són "el manteniment d'unes condicions meteorològiques de calma atmosfèrica que no han permés una dispersió adequada dels contaminants, davant la presència d'intrusions de partícules d'origen saharià".

Recomanacions

A la vista d'aquestes circumstàncies, les recomanacions, dirigides fonamentalment a les persones "més sensibles" són: cal no fer exercicis físics a l'aire lliure, romandre en llocs d'interior i, en cas de percebre cap molèstia respiratòria incipient, l'ús de màscara clínica. En el cas que les molèsties persistisquen de manera aguda, cal acudir a un centre hospitalari.

Les mesures deixaran de tindre efecte tan prompte com es restablisquen les condicions òptimes de qualitat de l'aire, la qual cosa es comunicarà per la mateixa via informativa.

Des del Servei de Qualitat Acústica i de l'Aire s'ha recordat que "en cap moment" s'ha excedit cap límit legislatiu per al contaminant PM10, ja que el nombre de superacions diàries del límit (50 micrograms per metre cúbic) registrades en qualsevol de les estacions enguany no excedeix les 35 superacions anuals permeses.

També et pot interessar

stats