El vaixell hidrogràfic Malaspina, a Alacant per a actualitzar la cartografia marina

Fins el 8 d’octubre escanejarà els ports de Moraira, Altea i Calp, que no es renoven des dels anys noranta.

El vaixell Malaspina al port d’Alacant fins el 8 d’octubre
El vaixell Malaspina al port d’Alacant fins el 8 d’octubre
24 de setembre 2018 - 19:15

El vaixell hidrogràfic de l’Armada Espanyola Malaspina, amb base a Cadis, ha arribat al port d’Alacant. S’encarrega d’actualitzar la cartografia marina del litoral espanyol i durant els pròxims dies ho farà a la costa alacantina. En concret, treballarà als ports de Moraira, Altea i Calp, que no renoven la seua cartografia des dels anys noranta.

Al pont de comandament d’esta embarcació s’obtenen les dades cartogràfiques que després es processen a la sala de dibuix. Amb sonars i un sistema acústic d’última tecnologia s’escaneja el fons marí de manera precisa per a actualitzar-ne les cartes nàutiques, assegurar una navegació segura, evitar accidents i obtindre models del terreny en 3D.

A més, al vaixell hi ha dos bots hidrogràfics, amb la mateixa tecnologia acústica, que s’utilitzen quan s’han de prendre dades a l’interior dels ports. 

Amb tota la informació ja actualitzada, al Malaspina passen a fer cartes nàutiques en paper i en digital que després són supervisades per l’Institut Hidrogràfic de la Marina.

Segons els experts, el fons marí de la costa alacantina és suau i no presenta canvis bruscos de profunditat. Entre roques i pedres submarines, aquest vaixell ha localitzat també més d’un naufragi.

El Malaspina va ser construït als anys setanta i reformat i actualitzat el 2007.

Porta el nom d’Alessandro Malaspina, un dels brigadiers de l’Armada Espanyola de finals del segle XVIII que va protagonitzar l'expedició científica més gran al voltant del món en l’era de la Il·lustració.

També et pot interessar

stats