La vaga de taxistes provoca pèrdues als comerços del centre de València

Els comerciants denuncien pèrdues d'entre un 25% i un 40% en els tres dies de vaga dels taxistes a la Comunitat Valenciana.

Centenars de taxis mantenen tallat al trànsit el carrer Colom
Centenars de taxis mantenen tallat al trànsit el carrer Colom / Manuel Bruque (EFE)

Tercer dia de vaga dels taxistes a la Comunitat Valenciana, i les conseqüències econòmiques ja van notant-se. Centenars de taxis estacionats al mig del carrer mantenen tallada una de les principals artèries comercials de València, des de la plaça Tetuan fins al principi del carrer Colom. Només poden circular pel carril bus els serveis d'emergècia i el transport públic.

Rafael Torres, president de Cecoval i de l'Associació de Comerços del Centre de València, explica que el dilluns ja baixaren les vendes i l'afluència de gent als comerços al voltant d'un 25%, però que cada dia "la cosa empitjora". "La gent ja està més informada del que està passant al centre de la ciutat i, si no tenen la necessitat de vindre, opten per no desplaçar-s'hi i s'eviten el problema. Dimarts i dimecres, les vendes han caigut fins a un 40%", ha destacat Torres.

El problema per als comerços no són només les vendes. Segons explica el president de l'Associació de Comerços del Centre de València, a més, "el treballadors tenen problemes per a accedir als llocs de treball i els transportistes per a descarregar les mercaderies. Per tant, falta producte, és més dificil donar un bon servei, cauen els clients, baixen les vendes i la situació ja comença ser preocupant".

"Nosaltres respectem el dret de fer vaga, però tot té un límit, i considerem que ja l'han traspassat en temps i en forma. Han de mesurar l'equilibri entre el que estan reivindicant i el mal enorme que estan fent, no només als comerços, sino als ciutadants i a la imatge de la ciutat", hi ha afegit Torres. 

En esta mateixa línia, el president de la Confederació d'Empreses Turístiques de la Comunitat Valenciana, Luis Martí, ha assenyalat que els taxistes formen part del sector turístic i que ells estan a favor que puguen plantejar les seues reivindicacions, però considera que han de garantir un serveis mínims i la mobilitat de les persones. "No es poden tallar les ciutats ni col·lapsar les destinacions turístiques", ha ressaltat Martí

Els VTC fan l'agost a Alacant

Als aeroports de la Comunitat Valenciana, hui els taxistes explicaven als turistes que acabaven d'aterrar que estan de vaga i els informaven sobre com podien desplaçar-se en  transport públic, amb autobús o metro. Precisament, esta primera setmana del mes d'agost és una de les setmanes amb més arribades de turistes de tot l'any. A l'aeroport de l'Altet, per exemple, entre ahir i hui, aterraran 550 vols.

Els taxistes de l'Associació de Taxistes d'Elx denuncien que els vehicles VTC estan aprofitant la vaga per a augmentar el nombre de serveis i apujar els preus. Segons José María Bretones, president de l'Associació de Taxistes d'Elx, "els vehicles VTC hui estan treballant al 100%, no paren de fer serveis amb turistes. Ningú està vigilant-los per saber si complixen les normes o no. No saben si, fins i tot, alguns de fora de la Comunitat Valenciana han vingut a treballar ací estos dies de vaga".

Bretones ha explicat que els taxistes estan perdent els ingressos durant estos dies de la vaga. Ha concretat que 185 taxis formen part de l'Associació de Taxistes d'Elx, i que, "de cada taxi, viuen dos famílies".

L'Associació Nacional del Taxi (Antaxi), una de les organitzacions convocants de la protesta, ha xifrat les pèrdues per al sector del taxi entre 9 i 10 milions d'euros diaris a Espanya. Algunes ciutats ja fa cinc dies que estan en vaga, per això, el càlcul global és de 50 milions d'euros en pèrdues. 

També et pot interessar

stats