La vaga "històrica" del 8 de març ompli les ciutats d'actes reivindicatius

La vaga feminista transcorre amb normalitat a la majoria de ciutats de la Comunitat Valenciana tot i que s´han registrat alguns incidents a València.

La vaga feminista del 8 de març transcorre amb normalitat a la majoria de ciutats de la Comunitat Valenciana tot i que s'han registrat alguns incidents a València. De bon matí, piquets informatius han tallat el trànsit de manera intermitent en diversos carrers com ara l'avinguda dels Tarongers, al costat del campus universitari, o el cèntric carrer de Colom. A l'avinguda del Cid, el tall d'un grup de manifestants ha provocat retencions importants en hora punta. 

Al migdia unes quatre-centes estudiants s'han concentrat davant del Rectorat de la Universitat de València, després de recórrer l'avinguda de Blasco Ibáñez. La policia ha impedit que un grup de dones entrara a l'edifici i s'han viscut moments de tensió. 

A la zona comercial del carrer de Colom, "treballadores dels comerços han rebut pressions per a no fer vaga", segons ha denunciat Carmen Jareño, portaveu del sindicat CGT-PV. Mentre que al barri de Benimaclet s'ha canviat simbòlicament els noms d'alguns carrers com ara el carrer de les Dones Cuidadores. Membres de l'Assemblea de la Vaga Feminista de València han denunciat que integrants dels seus piquets han sigut bloquejades per la policia al barri. A l'hospital La Fe, les treballadores també fan concentracions i actes per a visibilitzar la jornada.

Durant el matí s'han celebrat nombroses concentracions i actes reivindicatius a Castelló, Alacant, Alcoi, Gandia o Ibi. A Elx, les tres figures del monument al Misteri porten davantal. A la nit, al Gran Teatre es representarà l'obra Cuando las mujeres no podían votar, organitzat per dones. A Concentaina, a la plaça de la Vila, hi ha hagut un acte reivindicatiu. Abans s'ha celebrat una cercavila amb el lema "Reivindiquem la Igualtat". A les 11, les dones d'Altea han protestat a la plaça de l'Ajuntament. I a les 9 s'ha dut a terme una trobada feminista a Ontinyent. A Sant Vicent del Raspeig i a Villena hi ha taules informatives en diferents punts.

Un moment de la concentració de la plaça de Baix, a Elx, a la qual ha assistit Carlos González, l'alcalde

Una vaga "històrica i massiva"

Els sindicats UGT i CCOO xifren en 5,3 milions de persones el seguiment de la vaga a tota Espanya. A falta de dades a la Comunitat Valenciana, Teresa Meana, portaveu de l'Assemblea per la Vaga Feminista ha declarat a À Punt que "les sensacions no poden ser millors. Estem totes amb ganes de plorar. La vaga és un èxit". Aquesta històrica del moviment feminista valencià considera que aquest 8 de març marca un abans i un després. 

El secretari general de la UGT-PV ha afirmat que "hi ha hagut algun problema en alguna empresa privada, on la precarietat fa més difícil l'exercici del dret de vaga, però amb caràcter general l'aturada ha sigut massiva en sectors com ara el transport o la funció pública". Per la seua part, Cloti Iborra, secretària de la dona de CCOO-PV ha valorat amb "satisfacció" la jornada. "Tenim més de 30 punts de concentració de piquets i hem rebut més de 140 adhesions de comités d'empresa", ha explicat.

Durant la vesprada estan previstes manifestacions a Elx, Alacant o Gandia. A la ciutat de València la manifestació eixirà a les 18.00 h des del Parterre.

També et pot interessar

stats