La vacunació contra la Covid-19 redueix la transmissió del virus

És la conclusió d'una investigació de l'Institut Nacional de Salut Pública i Medi Ambient dels Països Baixos 

Vacunes contra la Covid-19
Vacunes contra la Covid-19 / À Punt NTC

La vacunació contra la Covid-19 redueix la transmissió del virus d'una persona a una altra, segons una investigació de l'Institut Nacional de Salut Pública i Medi Ambient dels Països Baixos publicat en la revista científica Eurosurveillance.

La vacuna protegeix contra la malaltia causada pel virus SARS-CoV-2, tot i que algunes persones continuen infectant-se amb el coronavirus fins i tot després de la vacunació. Fins ara no era clar fins a quin punt les persones vacunades podien transmetre el virus. Els estudis anteriors generalment demostraven aquesta connexió a través de proves indirectes. 

El nou estudi ha revelat ara que la transmissió del virus és significativament menor després de la vacunació a través de dades directes de rastreig de fonts i contactes. L'estudi va demostrar que les persones que vivien en la mateixa casa i totalment vacunades tenien un 71 per cent menys de probabilitats d'infectar-se que els membres de families de cases no vacunades.

Vacunar-se no sols protegeix qui es vacuna, també a la resta

Entre les persones que es van contagiar després de la vacunació parcial (almenys dues setmanes després de la primera injecció de la vacuna de Pfizer, AstraZeneca o Moderna), es va infectar un 21 per cent menys de membres de nuclis familiars en comparació amb els membres de nuclis familiars amb persones no vacunades.

Els resultats de la investigació també van mostrar que si algú al nucli familiar donava positiu, els membres de la llar totalment vacunats tenien un 75 per cent menys de probabilitats d'infectar-se que els membres de la llar no vacunats.

Si algú al nucli familiar dona positiu, els membres de la casa totalment vacunats tenen un 75 per cent menys de probabilitats d'infectar-se que els no vacunats

Aquesta xifra és lleugerament inferior a la protecció després de la vacunació en els estudis de tota la població, probablement perquè els membres de la llar dels individus infectats estan exposats a alts nivells de partícules del virus.

Així, l'estudi demostra que vacunar-se no solament protegeix el vacunat, sinó que també ajuda a protegir als altres que l'envolten. "En aquest context, és molt important completar el calendari de vacunació. Si t'infectes fins i tot després de la vacunació completa, continua sent important autoaïllar-se per a protegir les persones que t'envolten", expliquen els investigadors.

L'estudi es va dur a terme amb dades de febrer a la fi de maig de 2021, quan la variant dominant del coronavirus que circulava als Països Baixos era la variant Alfa. En els mesos que venen, aquest centre d'investigació analitzarà si les vacunes també donen protecció contra la transmissió de la variant Delta.

També et pot interessar

stats