Així és com va viure Alcoi el 23F fa quaranta anys

Considerat un punt estratègic, des del punt de vista militar, Alcoi va patir els efectes d’aquest dia històric.

VÍDEO | Així és com va viure Alcoi el 23F fa quaranta anys

Fa quaranta anys, els tancs van prendre els carrers d’Alcoi. La data, 23 de febrer del 1981, és històrica per a Espanya: va ser el moment en què el tinent coronel Antonio Tejero va tractar de donar un cop d’Estat i va assaltar el Congrés.

Alcoi, que era un punt estratègic des del punt de vista militar, tenia en aquell moment un destacament de cavalleria lleugera. Vora les set de la vesprada, els tancs van eixir de la caserna del Molí Payà, van recórrer aquests carrers i es van plantar davant de l’Ajuntament i el Palau de Justícia, i també a les entrades d’Alcoi.

Ho recorda perfectament Josep Sanus, alcalde d’Alcoi durant el 23F. “Vaig rebre una trucada que em va fer saber que havien entrat al Congrés”, ha explicat el mateix Sanus aquest dimarts a À Punt NTC. Ell i uns quants regidors van continuar treballant a l’Ajuntament, des d’on van seguir els esdeveniments.

No van eixir des de l’Ajuntament fins que, de matinada, es va emetre el missatge del rei emèrit, i que es considera un dels moments claus d’aquesta jornada històrica. De camí a casa, una patrulla militar va interceptar Sanus i dos regidors, però, els van deixar marxar “dos junts” i “un altre darrere”, ha recordat l'exalcalde.

Al llarg de l’endemà, el 24 de febrer, els tancs i les patrulles es van retirar d’Alcoi, deixant que la ciutat recobrara la tranquil·litat.

També et pot interessar

stats