"Em va preguntar si tenia problemes a treballar mostrant l'escot abans de demanar-me el currículum"

El compte valencià @soycamarero fa viral la denúncia d'una aspirant a cambrera a què un presumpte restaurador li demanava exhibir el bust a la faena

Captura de la conversa per Skype amb Génesis García, víctima de l'assetjament / À Punt NTC

Necessitada de faena, Génesis García va oferir-se com a cambrera en un portal d'anuncis genèric. El telèfon no tardà a sonar. A l'altra banda de la línia, un presumpte restaurador demanava veure-li l'escot. "És important. És el que més es valora", li va explicar en WhatsApp, no content amb la fotografia de cos sencer que la dona havia enviat.

Ella li havia suggerit passar-se per un dels locals que deia tindre, perquè la coneguera en persona, però ell ho va rebutjar. Només volia imatges. "Si tens Instagram i prefereixe's donar-me'l i que et veja allí. El que vulgues", li va insistir l'home. Només al final de la conversa li va preguntar si tenia currículum. "Llavors res. No crec que per a servir cafes haja de mostrar molt", li va contestar Génesis per a tancar la comunicació.

La presumpta entrevista de treball havia començat parlant, però la dona va decidir penjar-li "perquè em va sonar a una persona estranya, morbosa, pel to de veu". A continuació, segons ha explicat a À Punt, l'home va insistir-li, ara via WhatsApp. "A parer meu el que volia era continuar la conversa", ens explica la dona, natural d'Oviedo, que sospita que ni l'oferta existia ni l'home era restaurador. Ja ha llevat l'anunci del portal i ha posat el cas en mans d'un advocat, per si cal alguna acció jurídica.

Jesús Coto, el valencià al darrere dels comptes de @soycamarero ha fet viral la denúncia a través de les xarxes socials. "Rep casos com aquest diàriament", lamenta l'influencer, que convida a denunciar els casos a les forces de seguretat "perquè no caiga una altra persona". "Això és la punta de l'iceberg", assegura Coto, que ha reconvertit els seus comptes, pensats per a dignificar la professió de cambrer, en portal denúncia de pràctiques abusives.

"A vegades sembla que estiguen lligant per Tinder. Acabe de rebre una denúncia d'una dona a què un home li deixava entreveure que s'havia de gitar amb ell si volia la faena de cambrera, perquè hi havia moltes candidates", ens explica. Entre les denúncies més recents de Coto hi ha una oferta per a una festa privada en un local de Catarroja en què es demanava a les aspirants anar en topless, però tapar-se en la segona part de l'esdeveniment, quan vindrien les parelles dels homes.

La nova denúncia de @soycamarero ha tornat a remoure la memòria de desenes de professionals, que estan compartint les seues experiències més traumàtiques en les xarxes socials. "A banda de l'escot i el maquillatge em van advertir que el meu nóvio no podia acostar-se al local, perquè els clients no podien saber que tenia parella", recorda una internauta.

La mateixa Génesis ja va passar per una experiència similar. Ens conta que va deixar una faena en què els amos li exigien anar maquillada i allisar-se el cabell de dia, i addicionalment, exhibir l'escot quan fera el torn de nit.

Una ofensa que, sent greu, està a distància sideral de l'anunci que fa uns anys va marcar el punt àlgid de l'abús: una oferta a Santiago de Compostel·la en què es demanava una cambrera "responsable, treballadora, guapa i un poc puta".

El cas de Génesis també obliga a girar la vista a les ofertes als portals d'anuncis no especialitzats en assumptes laborals. Moltes persones els gasten per a buscar faena, posant-se en risc inconscientment quan exhibeixen el telèfon i dades personals. Abunden també els casos de persones que exposen el seu físic, sovint lleugers i lleugeres de roba, com a carta de presentació de presumptes demandes de treball. Un espai, fora de control, en què a vegades ni les intencions ni les identitats es corresponen amb la realitat.

També et pot interessar

stats