La UV enviarà un pictograma representatiu de la Terra a un planeta que podria albergar vida

Per a escollir-lo han organitzat un concurs de dibuix entre alumnat de l’ESO i batxillerat

Un dels pictogrames que participen en el concurs / À Punt NTC

Si hagueren de fer un dibuix d’allò que més representa el planeta Terra per a enviar-lo a un possible planeta habitat per extraterrestres, què dibuixarien? L'Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV) ha organitzat un concurs entre escolars de tercer d'ESO i batxillerat amb la intenció que reflexionen sobre si estem a soles a l'univers. El dibuix guanyador s’enviarà a Teegarden b, un exoplaneta que està a dotze anys llum de nosaltres i que els científics creuen que reuneix les característiques perquè albergue també vida. 

Teegarden b va ser descobert des d'un observatori d'Almeria fa quatre anys. Orbita al voltant del Sol a una distància compatible amb la vida, però està tan lluny de nosaltres que amb la tecnologia que tenim actualment a la Terra tardaríem 18.000 anys a arribar-hi, afirma el catedràtic d’Astrofísica de la UV.

Però fa igual, perquè l'Observatori Astronòmic enviarà un pictograma que ens represente com a espècie humana via radiofreqüència amb sistema binari, i cal elegir el dibuix. És per això que ha organitzat el concurs, perquè els adolescents pensen, dibuixen, però, sobretot, divaguen i filosofen. Volen que desperten la imaginació i que reflexionen quina és la nostra condició i la nostra posició en un panorama més ample, explica la professora de l’aula del cel de l’Observatori. 

Els dibuixos són ben variats. Alguns han escollit un vessant més científic i han dibuixat coses com ara un cor humà, un àtom de carboni (element en què es basa la vida a la Terra) o una molècula d’aigua, sense la qual no existiria la vida al planeta. Altres alumnes han abordat la tasca amb una mica més de creativitat i han dibuixat la muntanya de Cullera (Ribera Baixa) o una paella perquè els teegardians coneguen l'excusa perfecta per a ajuntar-se els diumenges en aquest inhòspit racó de l'univers.

També et pot interessar

stats