Urdangarin pot demanar eixir de presó des d’aquest dijous

El cunyat del rei Felip VI ja ha complit una quarta part de la seua condemna pel cas Nóos.

El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, en una imatge d’arxiu
El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, en una imatge d’arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, pot demanar permisos per a eixir de presó des d’aquest dijous. El cunyat del rei Felip VI ja ha complit una quarta part de la seua condemna a cinc anys i deu mesos pel cas Nóos i, com qualsevol altre pres classificat en segon grau, pot demanar tornar a casa un màxim de 36 dies a l’any.

La direcció del centre penitenciari no té encara data per a analitzar aquestes peticions i pronunciar-s’hi, segons han confirmat fonts penitenciàries. Urdangarin pot demanar eixir de la presó de Brieva, a Àvila, fins a 18 dies per semestre, sense poder sumar més d’una setmana de manera consecutiva.

El passat 19 de setembre, Urdangarin va eixir per primera vegada del mòdul de Brieva després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació, tràfic d’influències, frau a l’Administració i dos delictes fiscals. Dos dies a la setmana i un màxim de huit hores al dia, col·labora amb una ONG religiosa de Pozuelo, a Madrid.

Rebaixa al tercer grau

Una vegada que ingressen a la presó, els reclusos tenen un límit de dos mesos per a ser classificats, una mesura que s’examina cada sis mesos com a màxim. L’última revisió d’Urdangarin va ser el juliol passat, i es va quedar en segon grau. La seua progressió al tercer grau, en principi, es podria plantejar en passar la meitat de la condemna, a partir del segon trimestre de 2021.

Abans de l’ingrés a la presó al juny de 2018, la sala penal del Tribunal Suprem va rebaixar en cinc mesos la condemna a l’exduc de Palma, i va passar dels sis anys i tres mesos de l’Audiència Provincial de Palma a la condemna ferma de cinc anys i deu mesos per diversos delictes relacionats amb l’activitat de l’Institut Nóos. La Fiscalia, en canvi, havia demanat un increment de la pena de fins a deu anys.

També et pot interessar

stats