Urbanisme amb perspectiva de gènere: què és i com es pot dur a terme?

Un nou disseny de les ciutats busca garantir les necessitats de tota la població, especialment de les dones

Urbanisme amb perspectiva de gènere / À Punt NTC

Un nou disseny de les ciutats busca garantir les necessitats de tota la població, especialment de les dones. Es tracta de l'urbanisme amb perspectiva de gènere, del qual es parla aquest dijous en un congrés a València.

Com bé explica la directora de la càtedra Unesco de Gènere, Inés Sánchez de Madariaga, consisteix a mirar, planificar i dissenyar els municipis tenint en compte els rols de gènere. L’experta assegura que hui dia les ciutats estan pensades per a un perfil molt concret: un home de mitjana edat, amb nivell adquisitiu i bon estat de salut.  També estan dissenyades per a un model de societat que ja ha caducat, que contempla la vida des d'una perspectiva masculina i no té en compte les cures.

Per la seua banda, la professora d’Urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de València, Inés Novella, apunta que la mesura de les voreres és important per a poder anar de manera segura amb xiquets o per a les persones amb mobilitat reduïda. 

Precisament la seguretat és un altre dels conceptes claus. L'urbanisme amb perspectiva de gènere vol que les dones senten que la ciutat les protegeix, per a això, la il·luminació de l’espai públic juga un paper important.

Aquests aspectes ja els apliquen municipis com Calp, on són pioners.  Des de maig de l'any passat una ordenança obliga que la perspectiva de gènere s'aplique quan es construeix un edifici, un habitatge, un local comercial o una oficina. El regidor d'Urbanisme, Juan Manuel del Pino, detalla que els espais han d’eliminar zones “que puguen donar motiu a amagar-se”. La normativa no suposa un perjuí econòmic per a les empreses constructores i ha sigut molt ben rebuda pel veïnat.

També et pot interessar

stats