La UPV desenvolupa una aplicació de vot electrònic a prova d'atacs

L’equip d'investigació afirma que el sistema és segur i garanteix en tot moment la privacitat de l’electorat

La UPV desenvolupa una aplicació de vot electrònic / À Punt NTC

Un equip de la Universitat Politècnica de València, pertanyent a l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), ha ideat un sistema de vot electrònic que assegura en tot moment la privacitat de l'electorat sense recórrer a algoritmes de xifratge que podrien presentar debilitats.

“El sistema que hem desenvolupat implica tots els agents en una elecció com a garants de la votació, rebent dels electors fragments de les paperetes emeses", explica Damián López, investigador de l’institut VRAIN de la UPV. "El protocol garanteix que totes les persones puguen comprovar, una vegada publicat l'escrutini, que els vots van ser comptabilitzats en el sentit en què van ser emesos”.

L’equip s’endinsa ara en la fase desenvolupament per tractar d'aplicar aquest protocol a un sistema d'eleccions. “L’aplicació hauria de ser prou transparent perquè l’elector tinga la certesa que el procés es desenvolupa de manera neta”, continua López.

La clau, segons ens expliquen, és generar confiança en l’electorat, que estiguen segurs que el seu vot no serà manipulat. “Hi ha resistència, com hi havia abans al pagament en el mòbil, però hui dia ja és una pràctica habitual”, diu Joan Gonçales, sociòleg i consultor polític.

També apunten que el vot presencial i l'electrònic haurien de conviure per salvar les eventuals dificultats de la gent gran. “No veig senzill implementar-ho a hores d'ara, però al mateix temps ho veig inevitable de cara al futur", apunta Gonçales.

Actualment la llei electoral estatal no permet el vot electrònic. Al País Basc la llei autonòmica sí que el contempla, encara que mai s'ha posat en marxa.

També et pot interessar

stats