Uns investigadors troben a Gibraltar la segona petjada de neandertal en el món

Correspon a un jove d'uns 130 centímetres d'altura de fa 29.000 anys.

Uns investigadors han trobat a Gibraltar la segona petjada de neandertal en el món
Uns investigadors han trobat a Gibraltar la segona petjada de neandertal en el món / Universitat de Sevilla

Investigadors de les universitats de Huelva i Sevilla, amb el suport d'equips de paleontologia de Portugal, el Canadà, Xile i el Japó, han certificat la troballa a Gibraltar de la segona petjada en el món d'un home de Neandertal, amb una antiguitat d'uns 29.000 anys.

La petjada correspondria a un jove d'uns 130 centímetres d'altura i és només comparable amb la trobada a Vartop Cave (Romania) i certificada en 2018. A més d'aquesta petjada humana han sigut certificades altres pertanyents a la fauna que poblava la zona, com les de cabres, linxs, cérvols, lleopards i fins i tot elefants.

La investigació ha sigut dirigida pel catedràtic de la Universitat de Huelva Joaquín Rodríguez Vidal i serà publicada en la revista Qaternary Science Reviews. Ha sigut possible gràcies a l'estudi d'una antiga pedrera d'arena, hui abandonada, que pateix freqüents enfonsaments de sediments i deixa al descobert aquestes petjades, algunes en secció vertical i unes altres com a relleus.

En el treball de recerca, el professor de la Universitat de Sevilla i autor principal de l'article, Fernando Muñiz, juntament amb col·legues portuguesos, van sotmetre les mostres obtingudes a estudis de laboratori i van trobar en els talls restes de petjades de vertebrats. En una de les anàlisis van reconéixer la petjada humana.

El descobriment ha sigut possible gràcies al suport d'Espanya i Gibraltar que ja fa més de 30 anys que financen estudis que han permés fer diversos descobriments únics, com les primeres evidències mundials de gravats realitzats per neandertals a la cova de Gorham, hui Patrimoni de la Humanitat.

També et pot interessar

stats