La Universitat de València organitza un congrés sobre govern obert i notícies falses

A poques setmanes de les eleccions els experts adverteixen sobre el mal ús de les xarxes socials i la falta de regulació.

La facultat de Dret, en una imatge d'arxiu
La facultat de Dret, en una imatge d'arxiu / UV

El dia en què es commemoren els quinze anys des del pitjor atac terrorista de la història d'Espanya, la Universitat de València organitza el quart congrés internacional sobre eleccions, govern obert, informació i notícies falses. En Les notícies del matíes notícies del matí, Lorenzo Cotino, un dels coordinadors de l'esdeveniment, ha imaginat un seguiment dels atemptats en un nou escenari: l'eclosió de les xarxes socials i els perills de les notícies falses.

"El problema més important és que s'utilitzen robots i sistemes automàtics que intenten exacerbar els nostres sentiments, amb tècniques que fa 15 anys no existien, i que intenten convertir-nos en hooligans", ha expressat durant l'entrevista.

Poques setmanes abans de les eleccions generals i autonòmiques, el professor de Dret Constitucional ha advertit sobre el perill de l'ús de les ferramentes digitals per part dels partits polítics i la falta de regulació. "La resposta del dret és molt complexa i la nostra legislació no està actualitzada", ha resumit el professor.

De la mateixa manera, ha valorat negativament "l'abús" de difusions per part dels partits polítics "per a intentar guanyar vots de qualsevol manera". També ha recordat que el defensor del poble ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat davant de la nova llei orgànica de protecció de dades que van aprovar tots els partits polítics i que, segons Cotino, presenta una "falta de garanties" per a la protecció dels perfils ideològics dels usuaris.

Precisament aquest dilluns, el govern espanyol ha activat una unitat contra la desinformació davant de les pròximes cites electorals, un òrgan integrat per experts del Departament de Seguretat Nacional que coordina la Secretaria d'Estat de Comunicació. "La ferramenta més gran que tenim és no continuar les cadenes i no difondre mentides", ha recomanat Cotino sobre un problema "d'una complexitat enorme".

També et pot interessar

stats