La Unió reclamarà aranzels per a les importacions d'arròs de la varietat japònica de Myanmar i Cambodja

L'organització agrària tem que si no s’aplica una clàusula de salvaguarda a la varietat, els preus comencen a baixar.

VÍDEO | La Unió reclamarà aranzels per a les importacions d\'arròs de la varietat japònica de Myanmar i Cambodja

La Unió de Llauradors reclamarà a la Unió Europea que establisca aranzels, mitjançant una nova clàusula de salvaguarda, per a les importacions d'arròs redó de la varietat japònica procedents de Myanmar i Cambodja, en cas que es produïren crisis de preus per als productors europeus.

A la Comunitat Valenciana el 90% de la producció és d'arròs redó japònica. Des del gener d'enguany, els aranzels s’apliquen a través d'una clàusula de salvaguarda per un període de tres anys per a l'arròs llarg de la varietat índica d'aquests països, que han d'abonar 175 euros per tona el primer exercici, 150 el segon i 125 el tercer.

L'organització agrària destaca que "gràcies a aquests aranzels, les cotitzacions de l'arròs havien repuntat", encara que adverteix que "amb el previsible augment de les exportacions d'arròs japònica des d’aquests països, sense cap mena d'aranzel, la situació pot tornar a empitjorar".

De fet, el portaveu de la Unió de Llauradors, Fernando Durà, ha assegurat al 20 h NTC d’À Punt que si Myanmar i Cambodja importen la varietat japònica sense cap aranzel, els preus de l'arròs a la Comunitat Valenciana podrien anar a la baixa. Uns preus que, segons ha apuntat, havien començat a repuntar al final de novembre.  

La Comissió Europea va iniciar una investigació a l'inici d’any, en què va concloure que durant les cinc últimes campanyes, del 2012 al 2017, la quota de mercat dels arrossers de la UE es va reduir del 61% al 39% al mercat europeu, al mateix temps que les importacions de Cambodja i Myanmar van créixer un 89% durant el mateix període.

També et pot interessar

stats