La Unió de Llauradors i Ramaders triarà nou secretari

Tot i que la presència femenina és cada vegada més rellevant, entre les candidatures només hi ha una dona.

L'agricultura i ramaderia genera el tretze per cent dels llocs de treball a la Comunitat Valenciana
L'agricultura i ramaderia genera el tretze per cent dels llocs de treball a la Comunitat Valenciana

La Unió de Llauradors i Ramaders tria aquest cap de setmana el seu nou secretari general, que rellevarà Ramón Mampel i haurà de buscar “solucions per a l'agricultura i la ramaderia del futur”, tal com resa el lema de la trobada. En total hi ha 8 candidatures, entre elles, només una dona.

En aquest congrés, que celebra la seua catorzena edició, s'han tornat a posar de manifest els reptes als quals s'enfronta aquest sector, que genera el tretze per cent dels llocs de treball a la Comunitat Valenciana. “Hem de caminar cap a una agricultura més sostenible i que prioritze el producte de proximitat”, ha manifestat el candidat Eduard Martí.

Reformes estructurals

Després de huit anys, i d'acord amb els estatuts, Ramón Mampel deixa el càrrec. Entre les candidatures que opten a la comissió executiva de la qual eixirà el secretari o secretària general només hi ha una dona. No obstant això, els membres de la Unió coincideixen que la presència femenina és cada vegada més rellevant. “Som una peça fonamental perquè puga haver-hi un relleu generacional”, ha expressat la també aspirant a l'executiva Isabel Navarro.

El secretari general, a un dia d'abandonar les seues funcions, ha estat entrevistat durant l'informatiu d'À Punt Notícies per a reflexionar sobre el producte de proximitat, el paper de la dona i el progressiu despoblament que pateix el sector. “I no hem d'oblidar tampoc les exportacions, perquè creen riquesa a la nostra agricultura i ramaderia”, ha valorat. En paraules de Mampel, “el nostre producte ha de ser bo, net i just, però també ha d'anar de persona a persona. Si aconseguim implicar a la ciutadania valenciana en aquesta lluita, serem més forts”.

Un total de 200 delegats i delegades de les comarques de Castelló, València i Alacant participen en el congrés, en el qual han reivindicat que l'agricultura genera el tretze per cent de l'ocupació a l'autonomia, entre el 10 i el 15 del PIB, i suposa un de cada quatre euros que exportem a Europa i a la resta del món.

Segons l'actual secretari autonòmic d'Agricultura, no obstant això, aquest sector viu pendent de reformes estructurals. “De cada cent euros de renda agrària, únicament huit procedeixes d'ajudes europees mentre que en Castella la Manxa, són trenta”, ha afirmat Francisco Rodríguez.

El nou secretari o secretària general, que marcarà el rumb de la Unió de Llauradors i Ramaders, es coneixerà aquest diumenge onze de novembre.

També et pot interessar

stats