La Unió detecta cítrics de Sud-àfrica de "dubtosa qualitat" en una cadena de supermercats

Els productors valencians atribueixen pèrdues de 134 milions d'euros a la saturació de cítrics de tercers països.

Cítrics de la varietat València late en una cadena de supermercats
Cítrics de la varietat València late en una cadena de supermercats / La Unió

La Unió de Llauradors ha denunciat aquest dimarts la presència de cítrics de Sud-àfrica de "dubtosa qualitat", de la varietat València late, en els lineals d'una cadena de supermercats. Una situació que es produeix, diuen, quan els productors valencians "estan vivint una campanya desastrosa amb greus pèrdues i gran quantitat de fruita penjada en els arbres o en terra".

En la primera part de la campanya els productors han tingut pèrdues, només en territori valencià, d'uns 134 milions d'euros. Unes pèrdues produïdes, segons La Unió, "fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans i de tercers països en els mercats europeus".

El secretari, Carles Peris, ha criticat que de la varietat València late és impossible que, pel seu calendari de maduració, hi haja fruita valenciana ara en els supermercats. No obstant això, destaca que sí que existeixen altres varietats i amb suficient quantitat i qualitat per a proveir els mercats "sense haver de recórrer a cítrics de fora".

Per a l'organització, encara que és "legal" que cada cadena de distribució compre la fruita "d'on vulga", resulta "moral i èticament reprovable" que dins de la campanya hi haja fruita en els supermercats amb origen de tercers països.

L'organització continua insistint en l'establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica. Així mateix, demana que es "renegocien aquells tractats internacionals" amb incidència en el sector citrícola per a "establir una reciprocitat real de les normatives europees" en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral en les produccions agràries procedents de països tercers.

També et pot interessar

stats