La Unió avisa d'una onada de robatoris de taronges a la Ribera Alta i metalls a regants de la Plana Baixa

Demanen més presència policial als camps i han sol·licitat una reunió urgent de la comissió de seguretat en l'àmbit rural per a analitzar la situació

Un caixó de taronges en una imatge d'arxiu
Una basquet de taronges en una imatge d'arxiu / Unió de Llauradors

La Unió ha alertat aquest dijous d'una sèrie de robatoris de taronges durant els últims dies a la Ribera Alta i de metalls en diverses comunitats de regants de la Plana Baixa. L'organització agrària ha sol·licitat una reunió urgent de la comissió de seguretat en l'àmbit rural per a analitzar la situació. Un organisme coordinat per la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana i que segons La Unió fa ja diversos anys que no es convoca.

En el cas de les taronges de la Ribera Alta, es tracta de robatoris de la varietat Navelina, que té aquesta campanya un millor preu que la passada tant per a destinació en fresc com per a la indústria, cosa que les ha fetes més interessants per als lladres. Eduard Martí, secretari comarcal de La Unió assenyala que quan va barata en camp i per a les peladores de la indústria com va ocórrer l'any passat disminueixen els robatoris, però que com en aquesta campanya ha pujat el preu, ja se n’observen més.

Pel que fa a les comunitats de regants de la Plana Baixa, s'hi han detectat robatoris de metalls com el coure i el ferro en algunes d'aquestes, per ser uns materials totalment revalorats segons el secretari comarcal de La Unió, David Esteban. Per a cometre aquests robatoris es produeixen, a més, considerables destrosses perquè rebenten les portes o finestres per a accedir als materials i trenquen també les teulades. Una vegada dins s'emporten tot el que troben: ferramentes; motors, grups electrògens, bateries, compressors, bombes i comptadors de reg, cables de coure, taps, etc.

Esteban afirma que a banda del valor del material robat, que ja és important, el mal està també en els costos de reparació que ascendeixen sempre a quantitats molt elevades. “En uns moments on els ingressos agrícoles són cada vegada més baixos, resulta contraproduent tindre més despeses per a poder reparar els danys causats pels robatoris", ha lamentat.

Per això l’organització agrària insisteix en la necessitat d'incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en zones rurals, "amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes i també amb els mateixos drets". Així, proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries.

L'associació indica que els robatoris es produeixen perquè existeix un mercat negre consolidat amb compradors segurs que es queden amb la mercaderia. Per això, reclama més control i vigilància en els camps durant la recol·lecció i que, posteriorment, es controle la procedència de les mercaderies també en la distribució comercial, així com que s'investiguen els comerços, magatzems o persones que es dediquen presumptament a comprar productes robats en els camps, materials de casetes de reg o magatzems.

Reclamen la col·laboració dels magatzems que compren productes perquè traslladen a les forces de seguretat qualsevol possible mercaderia robada, i sol·liciten als afectats que denuncien davant la Guàrdia Civil perquè s'inicie una investigació i conste el delicte en les estadístiques, una qüestió "clau per a un increment de la presència policial en el món rural".

També et pot interessar

stats