Unes 15.000 persones es manifesten a València amb el lema ‘Guanyem llibertats, fem país’

La Comissió Nou d'Octubre celebra l'èxit d'una marxa ‘‘tranquil·la’’ malgrat les ‘‘amenaces de grups marginals’’.

Imatge aèria de la manifestació
Imatge aèria de la manifestació / Biel Aliño (Efe)

La manifestació vespertina convocada per la Comissió Nou d'Octubre en el Dia de la Comunitat ha omplit els carrers del centre de València en una marxa que el portaveu de l'organització i secretari de Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, ha qualificat de "tranquil·la i festiva, malgrat les amenaces dels grups marginals" d’ultradreta.

Aquests grups han protagonitzat moments de tensió en la plaça de Sant Agustí, continguts per la forta presència policial desplegada en la capital del Túria. Diverses persones s'han congregat en el punt d'eixida de la manifestació amb banderes d'Espanya, han fet la salutació nazi i han cridat consignes d'aquesta ideologia. A més, han llançat gas, que ha afectat agents de les forces de seguretat i periodistes.

No obstant això, els participants en la convocatòria de la Comissió han recorregut els carrers de Xàtiva i de Colom fins a la plaça d'Amèrica a ritme de dolçaina i tabal, entre muixerangues i en un ambient festiu. Fonts de l'organització han xifrat la participació al voltant de 15.000 persones.

Han format part de la Comissió Nou d’Octubre Acció Cultural del País Valencià, CCOO, Intersindical Valenciana,  Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Escola Valenciana, la Societat Coral el Micalet, Esquerra Unida i Podem i el Partit Comunista.

A la convocatòria han assistit dirigents de diferents forces polítiques valencianes. Hi han assistit els síndics a les Corts de Compromis i Podem, Fran Ferri i Antonio Estañ ,així com els senadors d'Esquerra Republicana, Xavier Castellana, Elisenda Pérez i Robert Masih. 

Fulgencio anuncia actuacions contra “qualsevol acte contrari a dret”

El delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha qualificat de “proporcional” el dispositiu policial per al Nou d’Octubre. Fulgencio, que ha explicat que el desplegament estava dirigit a la defensa d’un dret constitucional, s’ha centrat en "la contenció de grups minoritaris", en al·lusió a l'extrema dreta, que han intentat "alterar el lliure desenvolupament del dret de manifestació de la Comissió Nou d’Octubre".

Fulgencio ha remarcat que “qualsevol acte contrari a dret no quedarà impune”, en referència als fets ocorreguts durant la jornada a la ciutat de València. 

Concentracions minoritàries

A més de la manifestació majoritària, convocada cada any per la Comissió Nou d'Octubre, s'han convocat mobilitzacions de signe contrari: la de l'Associació Regne de Valéncia de Gais i Lesbianes, Transexuals i Bisexuals, que ha agrupat desenes de persones, i dos convocatòries més, d'Avant-dCide-Los Verdes Moderados i Mi Tierra CV.

També et pot interessar

stats