Una xiqueta de tretze mesos de Madrid rep el primer trasplantament d’intestí en asistòlia del món

L’intestí l’havien conservat i donat en asistòlia, un procediment que no s’havia aplicat mai a aquest òrgan

L'Hospital La Paz de Madrid realitza el primer trasplantament d'intestí amb la tècnica de donació en asistòlia
Una imatge de la xiqueta amb trasplantament / Borja Sánchez-Trillo (EFE)

L'Hospital públic madrileny La Paz ha realitzat amb èxit el primer trasplantament multivisceral d'intestí del món a una xiqueta de tretze mesos, a qui ja han donat d'alta i es troba en perfecte estat de salut al seu domicili.

Així ho ha explicat aquest dimarts el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, durant la presentació de l'avanç mèdic, juntament amb la directora de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), personal mèdic de l'hospital i els pares de la pacient. La donació ha sigut en asistòlia, és a dir, quan són òrgans i teixits procedents d'una persona que ha mort, els quals es preserven dins del cos amb un sistema d'oxigenació extracorpòria. Les autoritats sanitàries madrilenyes han destacat que aquesta tècnica "fa possible l'ús d'òrgans sòlids que d'una altra manera es perdrien".

Fins ara, no s'havia aplicat en un intestí per considerar-se que no seria vàlid, donades les característiques especials d'aquest òrgan. Així i tot, el Grup de Malformacions Congènites i Trasplantament de l'Institut d'Investigació Sanitària va defensar que "l'evidència científica tampoc demostrava que no poguera fer-se" i va posar en marxa un projecte de tres anys d'investigació, amb suport institucional i amb el finançament de la Fundació Mútua Madrilenya.

Després d'experimentar i demostrar que l'intestí era vàlid, el van poder traslladar a la clínica. La receptora dels òrgans tenia un fracàs intestinal diagnosticat des del primer mes de vida i es trobava en un estat de salut molt deteriorat, fet que ha convertit l’operació en “un èxit”. L’equip mèdic multidisciplinari estava format per professionals de diversos serveis de l'hospital, especialment els de gastroenterologia pediàtrica, cirurgia pediàtrica, cirurgia cardíaca infantil, vigilància intensiva pediàtrica, anestesiologia i reanimació, així com de la coordinació de trasplantaments, cirurgia experimental i l’Institut d’investigacions de l’hospital (diPAZ).

Segons la Sanitat madrilenya, en els últims anys ha augmentat el nombre de pacients que requereixen un trasplantament d'òrgan sòlid per a seguir vius. Aquest tipus de donació en asistòlia representa un terç de les que es fan a Espanya. A La Paz es va emprar per primera vegada el 2014 en adults i el setembre del 2021 en xiquets.

També et pot interessar

stats