Una xiqueta toledana sobreviu a l'ameba que menja cervells

El primer cas a Espanya d'una malaltia mortal en el 97% dels casos a la qual només han sobreviscut 12 persones en el món.

Les rutines i hàbits de vida de la xiqueta van conduir la investigació fins a la piscina pública climatitzada de Torrijos (Toledo)
Les rutines i hàbits de vida de la xiqueta van conduir la investigació fins a la piscina pública climatitzada de Torrijos (Toledo)

Una xiqueta de deu anys que resideix en la localitat toledana de Torrijos ha aconseguit sobreviure al primer cas a Espanya d'un afectat per l'anomenada ameba menjacervells (Naegleria fowleri), un protozou que provoca meningitis amebiana primària (MAP), una malaltia mortal en el 97% dels casos amb a penes una dotzena de supervivents en el món. 

Aquesta ameba –cèl·lula eucariota caracteritzada per la seua forma canviant– és un protozou de vida lliure que normalment no causa cap dany a l'ésser humà. Quan prolifera en aigües càlides, estancades i sense tractar, no obstant això, pot causar infeccions letals. Durant el bany, després d'introduir-se pel nas, pot arribar al cervell a través dels nervis olfactoris. Una vegada arriba a l'òrgan central del sistema nerviós, secreta uns enzims que degraden el teixit nerviós.

El director general de Salut Pública de Castella-la Manxa, Manuel Tordera, ha explicat que el passat mes de març la xicoteta va començar a sentir-se malament. Va ser ingressada en l'Hospital Virgen de la Salud de Toledo i va rebre un primer diagnòstic de meningitis. Aquesta patologia pot tindre diversos orígens i es va descartar que fora causat per un bacteri o un virus.

Es van enviar cultius al Centre Nacional de Microbiologia (Madrid), que confirmà la presència d'un protozou en els cultius, una ameba de la qual no hi havia antecedents a Espanya fins a aquell moment. Es van activar els protocols de vigilància epidemiològica. Les rutines i hàbits de vida de la xiqueta van conduir la investigació fins a la piscina pública climatitzada de Torrijos (Toledo) i s’hi van trobar amebes en mostres agafades de la piscina. Per això es va parar l'activitat del centre que gestiona l'Ajuntament de Torrijos en el mes de juny. 

La menor es troba bé i continua sota control mèdic per la possibilitat que puga patir seqüeles.

Les instal·lacions de piscines a Espanya, a examen

Des que es va descobrir la presència de l'ameba a la piscina, s'ha dut a terme una reestructuració en les instal·lacions i s'ha utilitzat una quantitat de clor suficient per a desinfectar tot el sistema. 

La piscina pública climatitzada en què la xiqueta va contraure la malaltia, a la localitat de Torrijos, complia els nivells de clor i temperatura considerats segurs. Per aquesta raó, aquest cas podria canviar els protocols per a piscines, saunes o piscines d'hidromassatge de tot l’estat. 

També et pot interessar

stats