Una vulnerabilitat en WhatsApp permet espiar els telèfons

Les persones afectades rebien una telefonada i, fins i tot en cas de no respondre, el programa maliciós s'instal·lava en els dispositius.

La multinacional recomana actualitzar l'aplicació com a mesura de protecció
La multinacional recomana actualitzar l'aplicació com a mesura de protecció / Arxiu

L'aplicació de missatgeria instantània WhatsApp, propietat de l'empresari Mark Zuckerberg, ha detectat una vulnerabilitat en el seu sistema que permet a pirates informàtics instal·lar programes espia en alguns telèfons.

La companyia ha confirmat en un comunicat la informació publicada en exclusiva pel Financial Times, i ha instat els 1.500 milions d'usuaris que té a tot el món a actualitzar l'aplicació "com a mesura de protecció".

WhatsApp, que va ser adquirida per Facebook en 2014, ha indicat que encara no pot precisar quantes persones estan afectades, però ha assegurat que les han triades "de forma específica", de manera que en principi no es tractaria d'un atac a gran escala.

El programari espia o spyware que s'instal·la en els telèfons s'assembla, segons fonts de la multinacional, a la tecnologia desenvolupada per l'empresa de ciberseguretat israeliana NSO Group, la qual cosa va portar a situar-la com a principal sospitosa.

La vulnerabilitat en el sistema, per a la qual l'empresa ha creat un sistema de protecció aquest mateix dilluns, es va detectar fa només uns dies i de moment es desconeix durant quant de temps es va produir.

Sistema d'espionatge

Els hackers feien una telefonada a través de WhatsApp i, fins i tot en cas que la persona receptora no responguera, el programa maliciós s'instal·lava en els dispositius. En molts casos, la telefonada desapareixia de l'historial de l'aparell, de manera que, si no l’havia vista en el moment, l'usuari afectat no sospitava res.

WhatsApp ha assegurat que, en descobrir els atacs, avisaren organitzacions de drets humans -que es trobaven entre les víctimes de l'espionatge-, empreses de ciberseguretat i el Departament de Justícia dels Estats Units.

També et pot interessar

stats