Una variant del virus sorgida a Espanya, possible origen de la segona onada de Covid a Europa

Un estudi preliminar apunta que els brots de temporers de Lleida i d’Osca podrien ser els causants de l'augment de casos després de l'estiu.

Una jove se sotmet a una prova PCR
Una jove se sotmet a una prova PCR / Emilio Naranjo (Efe)

"Una variant del SARS-CoV-2 va sorgir a principis de l'estiu de 2020, presumiblement a Espanya, i des d'aleshores s'ha estés a diversos països europeus". És el que apunta un equip de científics en un estudi preliminar que s'acaba de publicar. Per tant, l'origen de gran part dels nous casos de la segona onada de coronavirus a Espanya i a Europa podrien tindre l'origen en els dos brots de temporers de Lleida i d’Osca que es van registrar al juny.

Dos dels signants de l'estudi són Iñaki Comas, de l'Institut de Biomedicina de València, i Fernando González Candelas, de la Universitat de València, que formen part del grup SeqCovid a Espanya. L'estudi explica que la nova soca del virus s'hauria estés primer entre els treballadors del camp, que després es va traslladar a la població local i que, més tard, es va dispersar per la Comunitat Valenciana. La nova variant "pot haver sigut clau en l'augment de brots justament abans de la reobertura de les fronteres", apunta el document.

Els turistes podrien haver sigut un factor clau en la difusió de la mutació. En eixir del territori espanyol, diuen els científics, "la freqüència de casos ha anat augmentant en altres països europeus, des de valors molt baixos abans del 15 de juliol fins a arribar a representar, al setembre, entre el 40% i el 70% dels casos a Suïssa, Irlanda i el Regne Unit". Asseguren que també és freqüent a Noruega, Letònia, els Països Baixos i França.

La transmissió d'aquesta variant mostra "una transmissió molt més ràpida que altres. Els casos a Europa començaren a augmentar amb rapidesa al mateix temps que aquesta soca es feia forta a Espanya, Suïssa i el Regne Unit", explica l'estudi.

També et pot interessar

stats