Una de cada tres persones al món no té accés als medicaments essencials

Segons els experts, l’accés als medicaments està controlat pels interessos d'un oligopoli.

Una de cada tres persones al món no té accés als medicaments essencials
Una de cada tres persones al món no té accés als medicaments essencials

Una de cada tres persones al món no té accés als medicaments essencials, aquells destinats a respondre a les necessitats més importants de salut pública.

Així s’ha posat de manifest durant la taula redona “Accés a medicaments essencials”, celebrada en el marc del tercer Congrés de Cooperació de l'Organització Mèdica Col·legial a Santiago de Compostel·la.

Es tracta, tal com han avisat els experts, d'un “desafiament global” que requereix una actuació conjunta entre països per a fer front als preus elevats, derivats del sistema de patents, factors polítics i la falta de coordinació entre els actors implicats. Tots aquests factors, segons els experts, impossibiliten que els medicaments que estan disponibles arriben on es necessita.

Segons l'Organització Mundial de la Salut aquests medicaments són els que cobreixen les necessitats d'atenció de salut prioritàries de la població i la seua selecció es fa atenent la prevalença de les malalties i la seua seguretat, eficàcia i cost-eficàcia comparativa.

Segons el director de l'Àrea d'Anàlisi de Polítiques de ISGlobal, Gonzalo Fanjul, el sistema d'accés a medicaments essencials “està trencat”, des del punt de vista ètic i pràctic, i està controlat pels interessos d'un oligopoli. És per això que, tal com ha afirmat Fanjul, garantir l'accés a aquests fàrmacs no és sols un assumpte dels països en vies de desenvolupament, “sinó un desafiament de tots”.

També et pot interessar

stats