Una trentena de detinguts en una macrooperació contra una banda internacional que introduïa cocaïna a Europa per ports espanyols

La Guàrdia Civil ha intervingut huit tones de droga, que arribava camuflada en contenidors de mercaderia legal, en un dispositiu conjunt amb autoritats del Brasil, els Estats Units i l'Europol

Una de les detencions practicades en el marc de l'operatiu
Una de les detencions practicades en el marc de l'operatiu / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat una banda criminal internacional a la qual acusen d'haver introduït més de quatre tones de cocaïna a través dels ports espanyols, entre d'altres, el de València. L'operació s'ha saldat amb 28 persones detingudes entre l'Estat espanyol i el Brasil per tràfic de drogues i huit tones de cocaïna intervingudes, segons ha informat en un comunicat l'institut armat. 

Les autoritats alerten que l'organització delictiva és de les "més actives" en l'entrada de grans remeses d'estupefaents per via marítima. La Guàrdia Civil explica que la proliferació del mètode del "ganxo perdut", que consisteix a introduir la droga entre mercaderia legal i aparentar que el contenidor no s'ha manipulat, va ser el que va portar-los a posar en marxa l'operatiu, que va comptar des del primer moment amb la col·laboració d'autoritats brasileres, nord-americanes, belgues i l'Europol per a detindre a la banda.

Des d'abril del 2021 i mitjançant els equips contra el crim organitzat de la Unitat Central Operativa amb seu a Alacant i Pontevedra, s'ha impedit l'eixida de 300 quilograms de cocaïna del port de València. Aquesta intervenció va provocar la detenció de tres persones que havien utilitzat un vehicle autoritzat a operar en aquest espai, amb el qual haurien introduït la mercaderia.

Durant aquest temps, la col·laboració entre països ha portat a identificar els principals capitostos de la xarxa delictiva, distribuïts en diverses ubicacions que anaven des de Dubai fins al Brasil. També s'han confiscat més de 3.900 quilograms de cocaïna només a Espanya.

El cos policial exposa que ha sigut aquesta setmana quan s'ha dut a terme la fase final d'aquesta operació, en la qual s'ha actuat de manera simultània a Espanya i el Brasil i s'ha aconseguit la total desarticulació de l'organització. L'actuació ha estat dirigida pel jutjat central d'instrucció número 1 i la Fiscalia Especial Antidroga, tots dos dependents de l'Audiència Nacional.

També et pot interessar

stats