Una teràpia innovadora ajuda a lluitar contra els bacteris multiresistents als antibiòtics

El tractament és experimental i només hi ha un centre autoritzat per a fer aquesta teràpia i està a València

Teràpia innovadora que acaba amb els bacteris multiresistents als antibiòtics / À Punt NTC

Irene Nevado és una de les primeres pacients tractades amb bacteriòfags, un virus que elimina els bacteris multiresistents als antibiòtics. El tractament és experimental i només hi ha un centre autoritzat per a practicar la teràpia, i està a València. Nevado diu que té tres aniversaris. Les dates dels dos trasplantaments de pulmó que li han fet i el dia que va nàixer. Però la bona recuperació d'aquesta pacient amb fibrosi quística es va truncar amb una infecció per pseudomones, resistent a qualsevol fàrmac. La solució ha arribat de la mà dels bacteriòfags, un virus que ataca aquests bacteris multiresistents.

La teràpia és tan innovadora que tan sols l'han rebuda quatre persones a tot Espanya. Pilar Domingo-Calap, reconeguda investigadora en fagoteràpies i directora del Grup de Virologia Ambiental i Biomèdica del I2SysBio, ha explicat que s'ha pogut passar "de la investigació bàsica a tractar pacients, com en el cas d'Irene, perquè hem sigut capaços de generar aquests fagos terapèutics". Un avanç que li han millorat molt la qualitat de vida a la seua pacient.

Irene començà la teràpia inhalant els bacteriòfags a l'Hospital Puerta del Hierro de Madrid, però la resta de sessions curatives les fa ella sola ja a casa. El resultat es veu cada dia i la vida d'Irene ha canviat de manera radical.

L'Agència del Medicament ha aprovat aquesta tècnica per a ús compassiu en casos extrems, però amb els bons resultats obtinguts s'obri la porta a ampliar la teràpia a altres pacients.

També et pot interessar

stats