Una sola dosi d'AstraZeneca o Pfizer redueix significativament les possibilitats d'infecció

Un estudi de la Universitat d'Oxford amb aquestes dues vacunes destaca la forta resposta immune després de la primera punxada

Un sanitari prepara una dosi amb un vial de la vacuna d'AstraZeneca
Un sanitari prepara una dosi amb un vial de la vacuna d'AstraZeneca / Reuters

Una primera dosi de les vacunes contra la Covid-19 d'AstraZeneca o Pfizer-BioNTech redueix significativament les possibilitats d'infecció en persones de totes les edats, segons un estudi divulgat aquest divendres al Regne Unit.

L'anàlisi, a càrrec de l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS, en anglés) i la Universitat d'Oxford, ressalta que hi ha una forta resposta immune després de la primera de les dues dosis.

La investigació s'ha realitzat a partir dels tests del virus fets a 370.000 persones al Regne Unit, on el pla d'immunització ha ajudat a reduir els contagis i les morts.

Més de 32 milions de persones han sigut vacunades amb algun d'aquests dos preparats i les autoritats britàniques s'han marcat com a objectiu immunitzar la població adulta per a finals de juliol.

Els experts asseguren que aquest estudi és una prova real que les vacunes que s'utilitzen al país són efectives.

La investigació ha observat que les persones vacunades amb una sola dosi d'AstraZeneca o Pfizer entre desembre de 2020 i principis d'aquest mes d'abril tenien un 65% menys de possibilitats d'infectar-se.

Entre els que van rebre la segona dosi de Pfizer el percentatge arriba al 90%, mentre que no s'ha pogut fer el mateix càlcul amb AstraZeneca pel fet que poques persones han rebut la segona dosi d'aquest antídot en el període analitzat, agrega l'anàlisi.

Aquestes dues vacunes han mostrat, a més, que són efectives contra la variant britànica (B117).

"La protecció contra noves infeccions obtinguda d'una sola dosi referma la decisió d'ampliar a 12 setmanes el temps entre la primera i la segona dosi per a aquirir una àmplia protecció i reduir les hospitalitzacions i les morts", ha assenyalat l'investigador Koen Pouwels, del Departament de Sanitat Pública del Departament Nuffield d'Oxford.

No obstant això, els experts indiquen que els vacunats encara poden contagiar-se de la Covid-19 i passar el virus a altres persones, per la qual cosa és important portar mascareta i mantindre la distància social.

També et pot interessar

stats