Una de cada sis persones al món patirà un ictus al llarg de la vida

Aquest dissabte és el dia mundial d'una patologia que suposa la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en l'adult

La rehabilitació després d'un ictus és clau per a la recuperació del pacient
La rehabilitació després d'un ictus és clau per a la recuperació del pacient / Fedace
29 d'octubre 2022 - 07:53

Una de cada sis persones en el món patirà un ictus al llarg de la vida i el deu per cent serà jove. A Espanya es registren 120.000 nous ictus i 40.000 persones moren per aquesta malaltia, segons explicava aquesta setmana el doctor Francisco Aranda, coordinador del Grup de Treball Neuro Semes, la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències.

Aquest dissabte és el Dia Mundial d'una patologia que suposa la primera causa de mort en dones, la primera causa de discapacitat adquirida en l'adult i la segona causa de demència. Els experts alerten que els ictus creixeran un 34% en la pròxima dècada.

Les dades arriben acompanyades de consells, perquè els experts remarquen que la immensa majoria d'aquests accidents són evitables. Un estil de vida cada vegada menys saludable està fent que aquest "problema de salut pública de primer orde "ho siga també per als joves que, encara que amb millor pronòstic, s'exposen a les mateixes (i greus) seqüeles que els majors.

Vora el 30% dels afectats pateixen alguna discapacitat

Prop d'un 30% dels pacients pateixen algun tipus de discapacitat després d'un ictus. Saber identificar un ictus és clau per a poder salvar la vida del pacient i que la situació no li empitjore: “Cada minut que passa es perden dos milions de neurones", recalca el doctor Aranda.

A més, el Consell d'Infermeria alerta que tan sols el 50% de la població sap reconéixer aquests símptomes, i fins i tot encara menys saben que l'ictus pot afectar qualsevol persona, independentment de l'edat.

El 10%

El 10% dels ictus els pateixen persones joves i de mitjana edat, segons les últimes xifres de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). “De sempre s'ha vist l'ictus com una malaltia que afecta les persones majors i el problema és que es continua veient així. Quan una persona jove té un ictus, ell mateix i la família i amics ens diuen que no sabien que algú d'aquesta edat poguera tindre'l”, afirma Rosa Roldán, de la Societat Espanyola d'Infermeria Neurològica (Sedene).

Factors de risc

Una mala alimentació, l'obesitat, el consum de substàncies tòxiques des d'edat primerenca i una situació d'estrés constant són algunes de les causes que poden desencadenar un ictus en una persona jove.

També et pot interessar

stats