Una sentència reconeix el dret d'una mare soltera a disfrutar del permís de maternitat i també el de paternitat

Un tribunal del País Basc ha reconegut el dret d'una mare a tindre 24 setmanes, les mateixes que en una llar amb dos progenitors.

Una mare cuida el seu nadó
Una mare cuida el seu nadó / Shutterstock

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha reconegut, per primera vegada, el dret d'una mare a tindre el mateix permís de maternitat que tindria en cas que fora una llar amb dos progenitors. Segons marca la llei, actualment entre els dos progenitors es poden sumar 24 setmanes de permís, i una família monoparental només en té 16. La sentència de la justícia basca obri la porta perquè una mare o un pare solters també puguen optar a les 24 setmanes.

En el text de la sentència es considera que si no es fa, no es respecta el dret d'igualtat i es priva el nounat de més setmanes d'atencions a casa després de nàixer i això pot afectar el desenvolupament d'aquest. Amb la decisió també es condemna l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i la Tresoreria General de la Seguretat Social a abonar la prestació corresponent.

El cas es va obrir després que una mare soltera, natural del País Basc, demanara a l'INSS un permís de 8 setmanes més després del que ja havia gaudit de 16. La institució li'l va denegar, moment en el qual la dona va denunciar la situació al sindicat Solidaritat dels Treballadors Bascos (ELA, en euskera) que va promoure el cas en els tribunals i l'ha ajudada fins que ha eixit el veredicte.

També et pot interessar

stats