Una placa als peus del Mondúver recordarà els sis muntanyencs de Gandia morts a Gredos

L’any 1979, una allau va sorprendre els sis joves mentre dormien enmig d’una ruta en la província d’Àvila.

El 14 d’abril de 1979 sis muntanyencs de Gandia van perdre la vida a Gredos
El 14 d’abril de 1979 sis muntanyencs de Gandia van perdre la vida a Gredos / À Punt NTC
14 d'abril 2024 - 07:30

Un 14 d’abril, però del 1979, Maite Vilaplana, Pep Camarena, Carlos Román, Ignacio Hernández, Juanjo i Ximo Martínez van morir sepultats per una allau que els va sorprendre mentre dormien a les tendes de campanya enmig d’una ruta en la serra de Gredos, prop de Guisando, Àvila. Els sis joves de Gandia, d’entre 18 i 25 anys i Esteban Altieri, un altre muntanyer madrileny que també es trobava a la zona, van perdre la vida pel despreniment. 

45 anys després del tràgic accident, familiars, amics, l’Ajuntament de Gandia, membres del Centre Excursionista, del col·lectiu A un Tir de Pedra i del Club Alpí de Gandia han instal·lat una placa commemorativa al Centre d’Interpretació del paratge natural Parpalló-Borrell. Aquest símbol als peus del Mondúver en record dels sis muntanyers s’afig a un altre idèntic que fa un any els mateixos col·lectius van instal·lar a Guisando, el municipi més proper al lloc de l’accident. 

Una placa als peus del Mondúver recordarà els sis muntanyers gandiencs morts a Gredos
Una placa als peus del Mondúver recordarà els sis muntanyers gandiencs morts a Gredos / À Punt NTC

Un dispositiu de més de 200 persones va tractar sense èxit de salvar la vida dels set muntanyencs

L’allau, que es va produir després d’un fort increment de les temperatures, va provocar acumulats de neu de més de deu metres de profunditat en alguns punts de l’Apretura de Los Galayos. Dues persones que acompanyaven el madrileny Esteban Altieri, de 18 anys, en una ruta cap al refugi Victory van presenciar impotents com la neu soterrava el seu amic.

Després de l’avís dels dos joves que aconseguiren escapar-se de ser sepultats, es va posar en marxa el dispositiu de cerca del jove muntanyenc desaparegut. Va ser el mateix grup de rescat el que, poc després, va descobrir que en l'aparcament de Nogal del Barranco, lloc de partida de les excursions que pugen cap al refugi Victory i Los Galayos, hi havia dos cotxes matrícula de València. En els vehicles havien arribat a Gredos sis muntanyencs gandiencs als quals la seua família va trobar a faltar, ja que no havien tornat en la data prevista i no havien rebut cap notícia d'ells.

Més de 200 persones es van mobilitzar aleshores per localitzar els set joves, entre elles muntanyencs avilesos, membres de la Guàrdia Civil, la Unitat Alpina de la Creu Roja i un helicòpter del Servei Aeri de Rescat. Huit dies després que es va produir l'allau, l’operatiu va localitzar els set cadàvers que la neu havia soterrat. Als sis gandiencs la neu els va sorprendre mentre dormien a les tendes de campanya. 

Ara, dues plaques commemoratives reten homenatge a la memòria “dels sis de Gandia”, com els diuen afectuosament els aficionats de la muntanya, amb la frase: “allò que estimem ens fa ser com som, ens fa sentir i ens fa ser lliures”. 

Una placa als peus del Mondúver, i altra a Gredos recorden els sis muntanyers
Una placa als peus del Mondúver, i altra a Gredos recorden els sis muntanyers / À Punt NTC

També et pot interessar

stats