Una pastilla experimental aconsegueix remetre la leucèmia aguda en díhuit pacients

Dos estudis internacionals assenyalen que el revumenib "ha revelat efectes anticancerígens i possibles indicis de resistència"

Un científic examina cèl·lules de leucèmia
Un científic examina cèl·lules de leucèmia / T-Photo (Shutterstock)

Nova porta d'esperança en la lluita contra el càncer. Un medicament experimental per a la leucèmia mieloide aguda avançada o resistent ha aconseguit, en un xicotet assaig clínic, cert grau de remissió en més de la meitat dels pacients (el 53%) i completa en el 30% (díhuit persones). Són els resultats de dos estudis que ha publicat aquest dimecres la revista científica Nature, corresponents a un assaig en fase clínica 1 en què participaren 60 persones a les quals se'ls va tractar amb el fàrmac experimental per via oral revumenib. Aquesta pastilla "ha revelat efectes anticancerígens", assenyala la publicació. No obstant això, apunta també que paral·lelament s'han detectat "possibles indicis de resistència" al tractament.

El primer estudi, encapçalat per Ghayas Issa, de la Universitat de Texas, demostra que la inhibició d'una proteïna denominada menina gràcies a l'ús de revumenib, "produïa respostes encoratjadores" en leucèmies agudes avançades amb reordenaments dels gens KMT2A o NPM1 mutant. "M'encoratgen aquests resultats, que suggereixen que revumenib pot ser una teràpia dirigida oral eficaç per a pacients amb una leucèmia aguda causada per aquestes alteracions genètiques", indica l'expert en un comunicat de la universitat.

L'assaig clínic es va dur a terme entre 2019 i 2022. Dels 60 pacients de la mostra, un 53% va tindre algun grau de remissió i un 30% (díhuit) va mostrar una remissió completa o remissió completa amb recuperació hematològica parcial, assenyala l'estudi. Dels participants amb remissió completa, el 78% presentava malaltia residual mesurable indetectable després de quasi dos mesos de remissió, cosa que "demostra el potencial dels tractaments amb inhibidors de la menina per a la leucèmia aguda", escriuen els investigadors. "Aquestes taxes de resposta, especialment les d'eliminació de la malaltia residual, són les més altes que hem observat amb qualsevol monoteràpia utilitzada per a aquests subconjunts de leucèmia resistents", remarca Issa.

El segon dels estudis, dirigit per Scott Armstrong de l'Institut Oncològic Dana Farber (Estats Units), aprofundeix en l'aparició de resistència selectiva a la inhibició de la menina. L'equip va identificar mutacions específiques en el gen MEN1 —que codifica la menina—, les quals poden provocar resistència al tractament amb revumenib mitjançant l'alteració del lloc d'unió al fàrmac. Aquestes mutacions es van detectar en diversos pacients que van respondre inicialment al tractament amb revumenib, però que no van mantindre la resposta clínica. La identificació d'aquestes vies de fuita del tractament proporciona informació valuosa que serà necessària per a millorar els resultats dels pacients en el futur, subratlla l'autoria de la publicació.

La leucèmia mieloide aguda és el càncer de sang més freqüent en adults, amb vora 1.600 casos anuals a Espanya. Sol caracteritzar-se per la mutació del gen de la nucleofosmina 1 (NPM1) o la reordenació del gen de la leucèmia de llinatge mixt 1 (KMT2Ar). Està demostrat que tots dos contribueixen a la progressió del càncer. Les taxes de supervivència global són baixes i actualment no existeixen tractaments aprovats que es dirigisquen específicament a aquestes alteracions genètiques.

Estudis preclínics anteriors havien demostrat que la proteïna menina facilita la progressió de la leucèmia aguda amb mutació KMT2Ar o NPM1, la qual cosa indica que la inhibició d'aquesta podria revertir la progressió del tumor en aquest subconjunt de leucèmies.

També et pot interessar

stats