Una olivera de Traiguera, el millor monument viu d'Espanya

Les comarques del nord concentren el major nombre d'oliveres mil·lenàries del món.

L'olivera de Sinfo a Traiguera, millor olivera monumental d'Espanya 2018

L'olivera de Sinfo, al municipi de Traiguera, al Baix Maestrat, ha sigut guardonada com el millor exemple d'arbre monumental de la seua espècie a tot l'Estat. Així ho ha decidit un jurat de l'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera, reunit a Còrdova.

Els experts han destacat la provada longevitat de l'arbre, certificada per l'interminable perímetre de la soca, com també per l'espectacular estampa que emergeix de la terra, la seua soca evocadora i sòlida, i també per la part aèria que ha donat collites segle rere segle.

Aquest arbre és un autèntic monument viu amb uns 2.000 anys d'antiguitat. Per a considerar-lo monumental, ha de tindre un perímetre de 3,5 metres. 

Les comarques del nord de Castelló concentren el major nombre d'oliveres mil·lenàries del món. N'hi ha quasi 5.000 segons l'últim cens. Un paisatge que s'està intentant conservar per part d'institucions i agents socials per a detindre l'espoli que s'ha produït durant anys. La moda d'utilitzar aquests arbres com a decoració als jardins i a les rotondes va provocar una onada de robatoris que afortunadament s'ha pogut parar. La Llei d'arbres monumental de la Comunitat Valenciana, aprovada en 2006 i pionera a Europa, protegeix els exemplars de més de 350 anys.

També et pot interessar

stats