Una nova tecnologia valenciana permetrà estalviar el 70% de la factura de la llum

L’empresa Hesstec treballa en unes bateries que permetran emmagatzemar energia solar i eòlica que ara es perd i reutilitzar-la

Imatge de la tecnologia creada per l'empresa Hesstec / À Punt NTC

L’empresa valenciana Hesstec està treballant en una tecnologia de nova generació, que permetrà emmagatzemar l'energia solar i eòlica que ara es perd per a després connectar-la a la xarxa elèctrica a demanda, amb l’objectiu d’abaratir la factura de la llum fins a un 70 % i posar fi a l'hegemonia del gas.

Eugenio Domínguez, CEO de l’empresa, afirma que l’ús de les bateries “implicaria una reducció del 50% o 70% del seu cost, perquè ja no dependrem d'una altra font com podria ser el gas”.

Les energies renovables duplicaran el potencial d'ací a poc. Multiplicaran també els problemes d'emmagatzematge i control, ja que al laboratori es podran solucionar, per exemple, els dies de poc vent i núvols on no es produïsca tanta energia. El que falta encara és una normativa que regule aquest nou actor del sistema elèctric. Si tot va segons el que està previst, al final de l'any que ve aquest sistema podria estar operatiu a les Balears.

Guillermo Varón, director tècnic de Hesstec, declara que l’energia emmagatzemada en aquestes bateries “pot alimentar una gran quantitat de llars, indústries, negocis… i això ja comença a agafar velocitat de creuer”.

És un exemple de col·laboració publicoprivada perquè L'ITE (Institut Tecnològic de l’Energia) cedeix el seu laboratori per a aquest avanç cap a un sistema elèctric completament descarbonitzat, molt més barat i fet amb tecnologia valenciana.

També et pot interessar

stats