Una nova onada migratòria satura Mèxic i toca a les portes dels Estats Units

Milers de migrants que travessen el Rio Grande a l'espera d'asil, pateixen condicions deplorables, retinguts a la intempèrie i sense aliments, quan són interceptats per les autoritats dels Estats Units

Un grup de persones migrants creua el riu que separa Mèxic dels EUA
Un grup de persones migrants creua el riu que separa Mèxic dels EUA / José Luis González (Reuters)

Una nova onada migratòria toca a les portes dels Estats Units. L'expiració del títol 42, que limitava l'accés per motius sanitaris des de la pandèmia, ha inspirat un nou flux migratori, que tracta d'entrar des de Mèxic per qualsevol punt de la frontera. Als milers de migrants que esperen l'oportunitat des de fa mesos o anys en les proximitats de la línia divisòria, s'està sumant centenars de persones més. Formen part d'un nou corrent que, en el camí cap a la frontera, comença a instal·lar-se en qualsevol punt del país. Fins i tot, en els carrers de Ciutat de Mèxic. A la capital, a dos mil quilòmetres del punt més pròxim als EUA, milers de migrants resideixen ja en cases refugi i s'estan alçant campaments provisionals com a penúltima parada cap al destí final, el costat estatunidenc de Rio Grande.

Paguen entre 6.000 i 12.000 dòlars per passatge, els estalvis de tota una vida, per la promesa d'un futur millor. Però aconseguir-ho implica superar una gimcana d'incerteses i perills, començat pels traficants de persones, que els tracten com a ramat i sovint els imposen deutes impossibles de pagar en una vida. Les autoritats mexicanes fan el primer garbell. En l'última setmana han interceptat 415 migrants de 19 països en vehicles privats i comercials només a l'estat de Sonora, al nord-est del país.

Un grup de migrants retinguts per la Guàrdia Nacional dels EUA espera durant hores una decisió sobre el seu futur
Un grup de migrants retinguts per la Guàrdia Nacional dels EUA espera durant hores una decisió sobre el seu futur / José Luis González (Reuters)

A la intempèrie i sense aliments

La sort dels que són capaços d'esquivar de primeres la Guàrdia Nacional dels EUA no està sent molt favorable. Una gran part cau més prompte que tard en la xarxa de contenció estatunidenca que el sotmet a condicions deplorables. Associacions de defensa dels drets humans i d'assistència a les persones migrants denuncien casos de persones retingudes pels agents dels Estats Units a la intempèrie, amb una ració d'aigua limitada al dia i sense aliment, a l'espera de la deportació. Casos com el d'un grup de quinze veneçolans, huit d'ells xiquets i xiquetes, de què informa l'agència EFE. Malgrat la caiguda del títol 12, Washington ha endurit les condicions per als sol·licitants d'asil que travessen la frontera.

La pressió migratòria va portar Mèxic a suspendre el trànsit de 60 trens de càrrega de l'empresa Ferromex, en què volien entrar 4.000 persones del Centre i Sud d'Amèrica. A les oficines d'atenció a persones refugiades de la frontera sud ha crescut la tensió, per la massificació de sol·licitants, que s'ha acompanyat d'estampides en les cues i manifestacions, pels retards en la regulació de la situació migratòria.

D'ací a dues setmanes el president mexicà, Manuel López Obrador, iniciarà una ronda amb els líders dels 10 països amb major èxode de migrants per a presentar-los un pla per a respondre a la crisi migratòria. Al novembre el traslladarà directament als Estats Units, en la visita oficial que té programada amb el president Joe Biden.

També et pot interessar

stats