Una nit de Sant Joan a la platja però sense plàstic

Tot preparat per a una jornada en què cal evitar un material que genera tones de residus cada any.

Una nit de Sant Joan a la platja però sense plàstic
Una nit de Sant Joan a la platja però sense plàstic

Cada any, les platges del Mediterrani s'alcen el dia de Sant Joan cobertes de tones de deixalles. Milers de persones participen en les celebracions i, habitualment, generen un fem que no arrepleguen ni llancen a papereres o contenidors. 

Per això, enguany Cullera ha declarat la guerra al plàstic, i la primera batalla la lliuraran aquest diumenge, la nit de les fogueres. L'Ajuntament vol conscienciar la ciutadania que cal reduir l'ús d'un material que genera tones de residus cada any, i ha llançat una sèrie de recomanacions.

Per exemple, demana a qui acudisca a la platja, que use plats i gots reutilitzables. Està prohibit entrar amb vidres a la platja, però existeixen vaixelles de diversos usos que són una alternativa als utensilis d'un sol ús.

Les bosses de plàstic es poden substituir per altres de tela o lona, i fins i tot cal no oblidar els tradicionals cabassos. Precisament, són les bosses part dels residus que més recullen després de la revetla de Sant Joan a la platja.

En l'acció Residus Zero també demanen no emprar tovallons de paper i tornar a utilitzar els de tela, i que els glaçons els porten en recipients reutilitzables i no a les bosses on els venen habitualment. També s'ha fet una crida perquè el fem que es genere l'arrepleguen de manera segregada i el dipositen als contenidors adequats.

L'Oceanogràfic de València i la seua fundació també han apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per a reduir l'ús de plàstics a les platges i adverteixen de la "greu agressió" que suposa l'abocament de plàstics al mar, una pràctica que "incrementa la creixent deterioració de la salut dels oceans a causa dels residus marins que generem els humans". Igualment, han demanat que no s'enterren les puntes dels cigarrets a l'arena, sinó que es dipositen en un cendrer i, després, al contenidor corresponent.

El plàstic d'un sol ús conforma el 84% de les deixalles que s'acumulen a la mar, i una de les previsions dels organismes internacionals és que l'any 2050 els oceans podrien contindre més plàstic que peixos. Cada any es filtren tretze milions de tones de plàstic, que, entre altres efectes, causa la mort de 100.000 espècies marines a l'any. El plàstic queda a la deriva quasi intacte durant dècades o segles, però el que es deteriora acaba esdevenint microplàstic. Els peixos i altres animals marins acaben consumint-lo, de manera que acaba en la cadena alimentària.

Dispositiu especial 

Per a garantir la seguretat a la platja, la Creu Roja posarà en marxa un dispositiu especial. Només a les platges de la ciutat de València hi haurà cinc punts d'atenció amb socorristes, metges, infermers, voluntaris i ambulàncies, que atendran de les 9 de la nit a les 5 de la matinada. 

A Alacant, 30 voluntaris, dues ambulàncies i dues envelats formen part del dispositiu d'agents de la Policia Local i de l'Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, que tindrà el punt de comandament al Postiguet. Per primera vegada, delimitaran una zona al Cocó, on es podran fer les tradicionals fogueres de manera controlada i impediran l'accedir-hi amb vidres o amb material que no siga de fusta.

Per la seua part, l'Ajuntament de Castelló ha activat un servei especial de Tram i autobús durant aquesta nit, que estarà actiu fins a les 6 del matí, així com un dispositiu policial especial amb 48 agents per a garantir la seguretat en carreteres i platges.

També et pot interessar

stats