Una investigadora valenciana troba una via per a detectar els càncers amb més incidència

L'estudi identifica una sèrie de biomarcadors en la sang relacionats amb els càncers colorectal, de pròstata, de mama i de pulmó.

Belén Pastor és investigadora predoctoral de l'Associació Espanyola contra el Càncer a València
Belén Pastor és investigadora predoctoral de l'Associació Espanyola contra el Càncer a València / AECC

Una investigadora valenciana ha detectat un conjunt de nous biomarcadors que serveixen per a trobar en l'organisme indicis dels quatre tumors més freqüents. Es tracta de Belén Pastor, investigadora predoctoral de l'Associació Espanyola contra el Càncer a València, que desenvolupa el seu treball en la Fundació de l'Institut Valencià d'Oncologia.

El càncer colorectal, el de pròstata, el de mama i el de pulmó són els quatre tipus de tumors que més incidència tenen a la Comunitat Valenciana. Cada any se'n diagnostiquen 4.020 de càncer colorectal, 3.529 casos nous de pròstata, 3.526 de mama i 2.990 de pulmó.

Aquest descobriment ajuda a “detectar en fases més primerenques aquests tumors amb una nova tècnica poc invasiva, com és la biòpsia líquida”, segons ha assenyalat el doctor Antonio Llombart, president del comité tècnic de l'Associació Espanyola contra el Càncer de València.

Per a la realització de l'estudi, l'equip d'investigadors de l'Institut Valencià d'Oncologia ha treballat sobre un conjunt de 201 mostres i ha analitzat un total de 18 biomarcadors que es troben en circulació en la sang d'aquests pacients. En aquests primers resultats, s'ha descobert que es pot detectar el tipus de tumor en una fase primerenca i amb un “elevat grau de sensibilitat i especificitat”.

També et pot interessar

stats