Una investigadora de la UPV rep un premi internacional pels estudis per a millorar el cultiu de la xufa

L'alzirenya Núria Pascual-Seva manifesta la necessitat de previndre els anys de sequera, "que seran cada vegada més freqüents".

La investigadora Núria Pascual durant les proves realitzades a la UPV
La investigadora Núria Pascual durant les proves realitzades a la UPV / Europa Press

L'alzirenya Núria Pascual-Seva, investigadora de la Universitat Politècnica de València, ha sigut guardonada per la Societat Internacional de Ciències Hortícoles pels seus estudis per a millorar l'eficiència en l'ús d'aigua en el cultiu de la xufa.

"Sempre hem intentat estalviar aigua respectant el que la planta necessita", ha resumit a À Punt NTC durant una entrevista telefònica. Pascual-Seva ha rebut el Premi Joves Ments (Young Minds Award, en anglés), pels avanços en la cura de la planta amb la qual s'obté la mundialment coneguda orxata. La investigadora ha reiterat la necessitat d'ajustar els volums d'aigua per a previdre els anys de sequera, "que sembla que seran cada vegada més freqüents".

Perquè els agricultors puguen conéixer el volum hídric adequat per a cada parcel·la, és necessari determinar l'evapotranspiració del cultiu, és a dir, la pèrdua d'humitat com a conseqüència de l'evaporació i de la transpiració de les plantes. Per a això, segons ha explicat Pascual-Seva, fan proves en una parcel·la experimental per a determinar els paràmetres necessaris del cultiu del tubèrcul. "Tirem avant distintes estratègies per a millorar l'eficiència del reg i, en definitiva, gastar menys aigua produint igual o més quilos de xufa", ha explicat.

Amb el suport econòmic de la Generalitat, l'equip d'investigació del Departament de Producció Vegetal segueix l'estudi per a poder determinar de manera més precisa les necessitats d'aquesta plantació. Ara, acaba de finalitzar la campanya i els treballadors de la terra poden començar a beneficiar-se de les conclusions preliminars. "Tenim contacte directe amb el Consell de Denominació d'Origen de la Xufa de València i els llauradors", ha expressat, a més d'afegir que els valors definitius esperen fer-los públic a finals d'any.

També et pot interessar

stats