Una investigació revela un possible nou compte bancari de Joan Carles I a Suïsa, amb 8 milions d’euros

Segons El Confidencial, nous documents apuntarien a aquesta actuació delictiva, que hauria tingut lloc quatre anys després de perdre la inviolabilitat.

El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge d'arxiu.
El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge d'arxiu.

Un nou escàndol torna a esguitar Joan Carles I. A les tres investigacions que la Fiscalia manté obertes per presumpta corrupció, aquest dimarts s’ha fet públic que el rei emèrit tenia un compte a Suïssa, on va ocultar 8 milions d'euros fins a l'agost del 2018.

Segons publica el diari digital El Confidencial, nous documents apuntarien a aquesta actuació delictiva, que hauria tingut lloc quatre anys després de perdre la inviolabilitat.

La publicació digital mostra proves de la Fundació Zagatka, constituïda pel cosí del monarca, Àlvar d'Orleans-Borbó a Liechstenstein el 2003. L’entitat estava dirigida per ell, però podria haver actuat com a testaferro del rei emèrit.

Al compte que aquesta empresa té al banc suís Lombard Odier es mostra que al gener del 2018 hi havia vora 9 milions d'euros i que sis mesos després s'havia reduït quasi en un milió a través de moltes retirades en efectiu i en transferències.

A més, la informació mostra el balanç del compte a l'entitat suïssa, on només el 3% és efectiu. La resta està invertit en bons, accions i productes alternatius, com ara fons d'inversió i sicavs, amb una rendibilitat de vora el 0,84%.

Àlvar d'Orleans figura com a únic administrador d'aquesta fundació i únic propietari dels fons. Ell ha assegurat que la va crear per a ajudar econòmicament les monarquies europees però, segons la publicació digital, s'investiga si la fundació es va crear per a canalitzar diners cap al rei emèrit i quina és la procedència d'aquests actius.

La setmana passada la Fiscalia Anticorrupció va anunciar la pròxima obertura de diligències per un informe financer que se suma a la investigació pel possible cobrament de comissions per les obres de l'AVE a la Meca i la sospita d'utilització de targetes opaques.

També et pot interessar

stats