Una injecció mensual podrà substituir la pastilla diària del VIH en any i mig

Un expert assegurat que els pacients podran canviar el tractament habitual amb la pastilla antiretroviral per una injecció intramuscular.

Les novetats s’han presentat en un simposi sobre la investigació en VIH
Les novetats s’han presentat en un simposi sobre la investigació en VIH / sida, que ha reunit més de 250 experts / Janssen

Els pacients amb VIH podran canviar el tractament habitual amb la pastilla antiretroviral diària per una injecció intramuscular i mensual. L'arribada d'aquest nou enfocament podria produir-se "en any o any i mig", una vegada siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament, segons ha avançat el cap de la Unitat d'Infeccioses de l'Hospital Universitari La Paz, José Ramón Arribas.

L'expert ha participat aquest divendres en la presentació del simposi 'Si indivihduality', una cita en què s’han reunit més de 250 experts per a analitzar els últims avanços en la investigació bàsica i clínica en VIH.

Entre les novetats que s’han donat a conéixer, ressalten dos assajos que han demostrat que una injecció intramuscular amb dos fàrmacs que s'aplica amb periodicitat mensual és igual d'efectiva per a controlar la càrrega viral del VIH que els tractaments antiretrovirals més moderns, que s'administren de forma diària a través d'una pastilla.

Els fàrmacs s'han presentat davant l'agència reguladora europea i l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seues sigles en anglés), de manera que podrien estar en el mercat una vegada prenguen una decisió.

"Aquests fàrmacs d'alliberament retardat suposen un nou enfocament dins de la primera nova generació d'antiretrovirals, amb menys toxicitat. En la següent generació, és possible fins i tot que la injecció puga ser cada dos, quatre o sis mesos, però la que està molt prop és la de cada mes", ha remarcat Arribas.

El cap de la Unitat de VIH / Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, ha valorat que serà una "gran eina" per als pacients amb VIH, encara que "no per a tots, per la seua situació clínica". "Per a un gran percentatge de pacients serà una gran millora perquè no volen prendre pastilles tots els dies", ha assegurat. A més, ha puntualitzat que triar-la o no dependrà de l'opinió del pacient.

També et pot interessar

stats