Una iniciativa popular busca la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa

La petició per a reobrir el recinte ha sigut registrada a través de la plataforma Change.org, on ja s’han registrat més de 2.200 firmes.

Imatge de la petició en línia per a restaurar el santuari
Imatge de la petició en línia per a restaurar el santuari

Una iniciativa popular pretén la rehabilitació i reobertura del santuari de Sant Joan de Penyagolosa, que es troba tancat des del mes de setembre de l’any 2018, cosa que impossibilita l’accés a l’església. La petició s’ha registrat sota el nom de “Salvem Sant Joan” a través de la plataforma Change.org, on ja s’han registrat més de 2.200 firmes.

També es troben sense servei tant el restaurant com l’hostatgeria. Això repercuteix “negativament” en l’economia dels pobles de la zona, que ja noten la baixada del nombre de visitants, segons han assenyalat els promotors de la iniciativa, que ha nascut per part d'un grup de veïns de Vistabella del Maestrat.

Sobre aquest tema, han destacat que l’estat “d’abandó i decadència” en què es troba el monument, declarat Bé d’Interés Cultural, és “preocupant” perquè “provoca que es deteriore encara més, cosa que fa cada vegada més complicada la restauració”.

Els promotors de la iniciativa han recordat que el santuari és d’origen medieval, amb ampliacions posteriors barroques i neoclàssiques, i concentra gran part de la “màgia i misticitat” de Penyagolosa, als peus de la qual se situa i des d’on ix la ruta per a ascendir al cim.

Aquest paratge, expliquen, és un dels focus d’atracció religiosa més importants de la província. Cada any rep els pelegrinatges ancestrals de la majoria de pobles del voltant, algunes de les quals es remunten a l’edat mitjana, com és el cas dels Pelegrins de les Useres.

“Representa un punt de trobada no sols religiosa, sinó també per a nombrosos amants de la naturalesa. A més, significa sobretot un sentiment de pertinença per a molts pobles veïns, i s’ha convertit en un important motor econòmic i turístic per a aquestes comarques”, han apuntat.

També et pot interessar

stats